Jovović: Nastavljamo promociju neutralnosti

"Najbolji primjer njihove agresivne politike je praćenje i hapšenje našeg izvršnog direktora Marka Milačića na godišnjici NATO saveza u Podgorici, gdje se pokazalo da u Crnoj Gori demokratija funkcioniše po kanonima policije"
109 pregleda 8 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Boris Pejović
Ognjen Jovović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2015. 09:17h

Pokret za neutralnost Crne Gore nastavlja, uz čvrste argumente, promovisanje ideje vojne neutralnosti kao najpragmatičnijeg, najhumanijeg i najisplativijeg bezbjednosnog puta za Crnu Goru, kazao je predsjednik Skupštine Pokreta Ognjen Jovović.

Cilj Pokreta je i promovisanje mira, antimilitarizma i nenasilja, što je po njegovoj ocjeni, "suprotno od onog što promovišu NATO promoteri i službenici crnogorskih represivnih organa koji im stoje na raspolaganju".

"Najbolji primjer njihove agresivne politike je praćenje i hapšenje našeg izvršnog direktora Marka Milačića na godišnjici NATO saveza u Podgorici, gdje se pokazalo da u Crnoj Gori demokratija funkcioniše po kanonima policije", rekao je Jovović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, sva ta nemila dešavanja samo više utemeljuju njihovu ideju na kojoj će raditi i u budućnosti.

Govoreći o započetom projektu Pokreta nazvanom Proljeće neutralnosti, on je podsjetio na do sada održane tribine u Ulcinju, Baru, Tivtu, Nikšiću i Pljevljima, na kojima su "respektabilni intelektualci govorili o vojnoj neutralnost kao najpragmatičnijem i najhumanijem bezbjednosno rješenje za Crnu Goru",

Na tribini u Nikšiću Crna Gora i geopolitika multicentrizma – mogućnosti za alternative, profesorka sociologije Ljiljana Vujadinović istakla je građani moraju imati lični stav, bez obzira što se "ne uklapa u zvanična i proklamovana Vladina mišljenja".

Podsjećajući na istorijat NATO saveza, ona je istakla da je ta alijansa poslije pada Berlinskog zida svrhu svog postojanja našla bombardujući tadašnju državnu zajednicu Srbije i Crne Gore.

"NATO je sebe potom dodatno redefinisao učestvujući u američkim okupacijama Iraka i Avganistana, zatim svrgavanjem Gadafijevog režima u Libiji, dok su danas u velikim mukama u vezi krize u Ukrajini", kazala je Vujadinović.

U okviru Proljeća neutralnosti, koje se završava 26. aprila u Podgorici premijerom filma Borisa Malagurskog Težina lanaca II u bioskopu Cineplexx Delta city, predstavnici Pokreta razgovarali su i sa građanima Herceg Novog, Kotora i Žabljaka

Prema njenim riječima, na sceni je bilo "uništavane zemlje za zemljom, čije se civilizacije protežu milenijumima, što je, nečuvena i nepodnošljiva arogancija podržavana brutalnom silom, za koju su ljudske žrtve kolateralna šteta".

"Pomoću vojno – tehničke superiornosti poizvodi se moć koja sije strah, a ta moć im daje pravo za “natezanje” demokratije po njihovoj mjeri", ukazala je Vujadinović.

Ona je istakla da NATO postaje kategorički imperativ i da, ako si protiv njega, lako možeš dobiti etiketu da si retrogradan i nemaš pogled u budućnost.

Sociolog geopolitike Predrag Živković, govoreći o globalizaciji, ukazao je da se ona javlja kao svjetski potop i naveo primjer nekadašnje Jugoslavije (SFRJ) kao zemlje koju su geopolitički preobražaji "vjerovatno dublje i bolnije pogodili nego većinu drugih država".

Živković je ukazao da će teško iko tokom globalizacije uspjeti da sačuva nacionalnu državu i upozorio da "ukoliko se taj proces ne zaustavi da će svi narodi i kulture nestati u globalnom kotlu za pretapanje".

"Tim globalnim kotlom vladaće elita zlatne milijarde, globalni oligarsi, američki fanatici kraja istorije i tržišni maheri i špekulanti sa Vol Strita. Ali, istorija čovječanstva je, čak iako ima svoju gvozdenu logiku, uvijek otvorena za slobodu", poručio je Živković.

Govoreći o razlozima zbog kojih Crna Gora ne treba da postane članica NATO-a istoričar Tomaš Damjanović, naveo je da je gledajući kroz etički princip svrha te organizacije "otimanje tuđih resursa, za šta su tipični primjeri Irak, Avganistan, Sirija, Libija".

"Ni kao pojedinci, ni društvo Crna Gora ne treba da bude saučesnik u činjenju zla. Ako dajete podršku za zločine, silovanja, pljačku na primjer u Iraku, nemate pravo ni da osudite one koji to čine u vašoj sredini", rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, iz istorijskog iskustva se zakuljučuje da je Crna Gora pokazala da nije na strani zla i da je otpor, pobuna, održala kroz vjekove, za šta je najbolji primjer Trinasetojulski ustanak.

On je istakao da ne gaji iluziju da je moguće spriječiti Crnu Goru da uđe u NATO, jer je to završena priča, tim prije što su svi susjedi manje ili više pod uticajem tog saveza.

"Ali kao pojedinci imamo obavezu da stavimo do znanja da postoje i neke alternative i da svijet više nije unipolaran, već multipolaran. Najbolji način da mala zemlja zaštiti svoj suverenitet je kroz neutralnost, koja nema alternativu, i poštovanje međunarodnog prava", rekao je Damjanović.

On je upozorio da "ukoliko ne poštujete međunarodno pravo, ako naprimjer NATO napadne Irak, kako se može očekivati da neko vas ne napadne".

Damjanović je upozorio i na ekonomski aspekt zbog koga Crna Gora ne treba da bude u NATO savezu i istakao da bi bio na primjer i protiv Rusije, Kine, Turske da su u poziciji kao ta alijansa.

U okviru Proljeća neutralnosti, koje se završava 26. aprila u Podgorici premijerom filma Borisa Malagurskog Težina lanaca II u bioskopu Cineplexx Delta city, predstavnici Pokreta razgovarali su i sa građanima Herceg Novog, Kotora i Žabljaka.

Bonus video: