Mandić: Objedinićemo snage koje se protive ulasku u NATO

„Centralizacijom DF-a i minimiziranjem NOVE vlast bi bila rasterećena od opasnosti koju za nju predstavljaju protesti, a sa druge strane neki inostrani centri moći bi bili relaksirani jer bi sa scene bio uklonjen glavni parlamentarni protivnik učlanjenja Crne Gore u NATO“, ukazao je Mandić
69 pregleda 47 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.04.2015. 14:45h

Nova srpska demokratija (NOVA) preuzeće vodeću ulogu u objedinjavanju snaga koje se protive ulasku Crne Gore u NATO, poručio je predsjednik te stranke, Andrija Mandić.

NOVA je nakon održavanja opštinskih odbora u Podgorici i Nikšiću, održala odbore u Danilovgradu i Plužinama, na kojima je pružena podrška politici stranke i odlukama Glavnog odbora.

„Demokratski front (DF) je ostao najjači i ključni akter na opozicionoj sceni, a NOVA će preuzeti vodeću ulogu u objedinjavanju snaga koje se protive ulasku Crne Gore u NATO“, ocijenili su iz NOVE.

Mandić je rekao da je NOVA prethodnih mjeseci izdržala brojne pritiske i oduprla se kampanji čiji je cilj bio da se ta partija disciplinuje i da se, kako je kazao, otupi oštrica njene politike, naročito u odnosu na NATO.

„Kao najveći protivnik Đukanovićevog režima i učlanjenja Crne Gore u NATO izloženi smo brutalnim napadima. Ti napadi su bili podjednake žestine kako od strane vlasti tako i od nekih plaćenih analitičara, nazovi opozicionih medija i nekih nazovi opozicionara“, kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, oni su politiku NOVE htjeli da kroje po svojoj mjeri i da je ukalupe u grupu stranaka i političara koji nemaju, kako je ocijenio, jasnih stavova, izuzev više puta na javnoj sceni ponovljenih bezbojnih, opštih mjesta.

„NOVA je u potpunosti razobličila taj projekat i u nekoliko navrata vrlo precizno saopštila ko stoji iza napada na nju i DF“, kazao je Mandić.

On je podsjetio da je neko krajem prošle, kao i prvih mjeseci ove godine, pokušao da umrtvi NOVU tako što bi, kako je kazao, ona kroz navodnu jedinstvenu politiku DF ćutala o učlanjenju Crne Gore u NATO.

„Naravno, taj perfidni, ali razotkriveni plan podrazumijevao je takozvano neisticanje razlika u DF-u, što bi bio teg o vratu jedinoj srpskoj parlamentarnoj stranci, koja je dužna da predvodi blok protiv NATO-a“, saopštio je Mandić.

Kako je kazao, neko je pokušao da promoviše kao pravilo funkcionisanja DF-a da je bolje da se ćuti nego da se iznose različiti stavovi, u prvom redu, kako je objasnio, razlike oko NATO-a, na šta NOVA nije pristala.

Mandić je dodao da je pozadina priča o centralizaciji DF-a direktno bila usmjerena protiv NOVE, a da je taj plan realizovan on bi uspio da u odnosu na ovo, kako je objasnio, važno pitanje marginalizuje tu stranke.

„Sve se to počelo dešavati u trenutku kada je trebalo otpočeti sa pripremama za proteste. Centralizacijom DF-a i minimiziranjem NOVE vlast bi bila rasterećena od opasnosti koju za nju predstavljaju protesti, a sa druge strane neki inostrani centri moći bi bili relaksirani jer bi sa scene bio uklonjen glavni parlamentarni protivnik učlanjenja Crne Gore u NATO“, ukazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, NOVA nije pristala da igra po notama onih koji su protiv DF-a, politike srpsko-crnogorskog pomirenja, i koji, kako je dodao, ne žele nikakvo dobro srpskom narodu.

„NATO je brutalno bombardovao Crnu Goru i Srbiju, i sračunato ubijao civile i gađao civilne objekte i niko od tih koji su komandovali tom razularenom silom nije uputio ni riječ izvinjenja za zločine koje su počinili“, kazao je Mandić.

On je naveo da sa takvima NOVA nema o čemu da priča, jer „oni koji se ne kaju zbog zločina koje su počinili i koji ni posle 16 godina ne žele da upute javno izvinjenje žrtvama, i danas su, kako je kazao, naši protivnici, ništa manje nego 1999. godine“.

Mandić je obrazložio da je zbog tog beskompromisnog stava o tim pitanjima, neko želio da kazni NOVU, ali se ta partija, kako je ocijenio, pokazala kao prekrupan zalogaj za te poznate političke „grabljivice“.

Kako je Mandić kazao, danas je mnogo jasnija situacija, a masovna podrška koju politici NOVE pružaju članovi i simpatizeri stranke, daje snagu partiji da sledeće poteze povlači odlučnije.

„Posebno želim da pozdravim one nekadašnje pripadnike Srpske narodne stranke koji do danas nisu željeli da pristupe NOVA-oj zbog razloga koje su javno saopštili. Ti razlozi više ne postoje, a zajednički rad je najbolji put za jačanje odgovorne srpske stranke“, poručio je Mandić.

Kako su saopštili iz NOVE, na skupovima u Plužinama i Danilovgradu govorili su i potpredsjednici partije Strahinja Bulajić, Slaven Radunović, Emilo Labudović, predsjednik IO NOVE Milutin Đukanović, predsjednik Političkog savjeta Budimir Aleksić, kao i predsjednici opštinskih odbora u Plužinama i Danilovgradu Zoran Blagojević i Pero Radonjić.

Bonus video: