U Podgorici donose odluke, a nemaju glasačko pravo

Nakon formiranja opštine Tuzi, pojedini odbornici u Skupštini glavnog grada krše izborni zakon
311 pregleda 4 komentar(a)
skupština Gčlavnog grada, Foto: Luka Zeković
skupština Gčlavnog grada, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.09.2018. 18:20h

Četiri odbornika u Skupštini Glavnog grada od 1. septembra krše Zakon o izboru odbornika i poslanika jer imaju prebivalište u opštini Tuzi, a odluke i dalje donose u Podgorici, što krovni izborni zakon izričito zabranjuje. Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da odbornici moraju imati registrovano prebivalište u gradu, odnosno u opštini u kojoj se nadmeću na izborima, potvrdu o prebivalištu moraju priložiti prije predavanja izborne liste na kojoj se nalaze, i mogu biti birani samo u jednoj izbornoj jedinici, odnosno opštini.

Od 1. septembra počela je primjena izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji prema kojem su Tuzi postale punopravna opština. To praktično znači da odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) Marjan Junčaj, Demokratske Crne Gore Štjefan Camaj i Albanske alternative (AA) Nik Đeljošaj imaju prebivalište u Tuzima, gdje plaćaju porez, ali i dalje glasaju i donose odluke u Skupštini glavnog grada. Nakon što su Tuzi postale punopravna opština, ti odbornici nemaju ni pravo glasa u Podgorici iako sjede u gradskom parlamentu. To pravo nema ni budući odbornik DPS-a Džemal Lekić, čiji mandat Skupština glavnog grada treba da verifikuje nakon rotacija u odborničkom klubu najjače partije u Podgorici.

Predsjednik odbora Demokrata u Tuzima, i odbornik te partije u Skupštini Podgorice, Štjefan Camaj, kaže da u pozitivnim propisima CrneGore ne postoji rješenje za novonastalu situaciju.

“Za ovu pravnu zavrzlamu krivi su oni koji su, pri donošenju izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore propustili, namjerno ili nenamjerno, da izmijene i druge zakone koji tretiraju ovu oblast. Da su mijenjali druge zakone, ne bismo došli u ovakvu situaciju”, kazao je Camaj za “Vijesti”.

Prema riječima odbornika Demokrata, jedino rješenje bi bilo raspisivanje istovremenih, prijevremenih izbora u opštinama u kojima je došlo do teritorjalne promjene, odnosno u glavnom gradu i Tuzima.

“U situaciji novih vanrednih izbora u glavnom gradu i Tuzima, ostvarivali bismo biračko pravo, odnosno birali bismo i birali bi nas na teritoriji opštine u kojoj imamo prebivalište”, kazao je Camaj.

To je urađeno prilikom formiranja opštine Petnjica kada su se nekadašnji funkcioneri beranske vlasti sa prebivalištem u novoformiranoj opštini kandidovali na lokalnim izborima. Tako je nekadašnji predsjednik beranskog parlamenta Samir Agovićkao nosilac liste izabran za predsjednika opštine Petnjica.

Novi izbori u Tuzima su obaveza

Camaj podsjeća da je predsjednik države Milo Đukanović u obavezi da u roku od 90 dana od dana početka primjene zakona prema kojem su Tuzi dobile status opštine, u ovom slučaju do kraja novembra, raspiše lokalne izbore.

“Sve je moguće, pa i da se ne raspišu izbori, nagledali smo se svega. Ali zakonska obaveza stoji”, zaključio je Camaj. Izbori za parlament u Tuzima održali su se 27. maja ove godine. U slučaju Petnjice, koja se od Berana odvojila i stekla status punopravne opštine 28. maja 2013, tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović lokalne izbore je raspisao početkom septembra te godine.

Bonus video: