Kentera: Privođenje Milačića nema veze sa NATO proslavom, to je manipulacija

Milačić je kažnjen po prekršajnoj prijavi policije zbog ”ometanja službenog lica u vršenju službene radnje”
36 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Čitalac Vijesti
Marko Milačić, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 05.04.2015. 07:07h

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera saopštio je juče da nisu primijetili da je Marko Milačić bio prisutan na manifestaciji povodom obilježavanja 66. rođendana Alijanse.

“Nismo ga ni očekivali, jer je dan ranije javio da ne može doći, jer će biti u Pljevljima. Svim zastupnicima neutralnosti Crne Gore pružena je mogućnost da prisustvuju skupu i izraze svoje mišljenje. Neki su to uradili vrlo jasno sa uočljivim transparentima, i smatramo da je to potpuno legitimno i potrebno”, kazao je Kentera.

Dodao je da se privođenje Milačića dogodilo nakon završetka centralne manifestacije, odnosno mimo mjesta održavanja.

“Dovođenje u vezu njegovog privođenja sa obilježavanjem Dana NATO vidimo isključivo kao sredstvo manipulacije građana”, rekao je on.

Sud za prekršaje kaznio je sinoć novinara i izvršnog direktora NVO Pokret za neutralnost Crne Gore Marka Milačića sa 500 eura.

Milačić je kažnjen po prekršajnoj prijavi policije zbog ”ometanja službenog lica u vršenju službene radnje”.

Pušten je na slobodu sinoć oko 21.50 časova, pošto ga je policija juče poslijepodne privela jer je tokom skupa Atlantskog saveza Crne Gore u centru Podgorice odbio da ga legitimišu.

Milačić i njegova supruga Žana Praščević-Milačić rekli su "Vijestima" da su ih policajci u civilu čekali ispred zgrade, a potom pratili dok su se vozili sa djetetom.

Milačić se sam vratio u grad i odbio zahtjev policije da ga legitimišu, tvrdeći da ga je inspektor pozvao po imenu. Nakon pokušaja bjekstva i hapšenja, povrijeđena mu je ruka.

Iz Pokreta za neutralnost su saopštili da u Crnoj Gori "demokratija funkcioniše po kanonima policije...".

"Ovaj događaj demistifikuje iskrenost poziva za učešće našeg Pokreta na skupu. Za nas je taj poziv bio kozmetičkog karaktera, da bi se elite, koje personifikuju gospoda Kentera i Garčević, pokazale kao apologete pluralizma mišljenja, tolerancije i demokratskih vrijednosti".

Branilac Milačića, advokat Dalibor Kavarić ocijenio je juče da je privođenje bilo nezakonito.

“Stvarni motivi se mogu pretpostaviti i vezani su za negova uvjerenja o budućnosti Crne Gore na geopolitičkom planu. Da je Milačić pokazao ličnu kartu policajcu on bi bio upućen u CB na davanje obavještenja u svojstvu građanina, kao što je to urađeno sa više drugih lica”, rekao je Kavarić.

On je kazao da je “stvarni cilj bio da se ta lica, koja su po procjeni UP mogla na bilo koji način uticati na održavanje skupa, fizički uklone sa lica mjesta”.

“Ovakvo ponašanje UP predstavlja kršenje Ustava i Evropskom konvencijom zagarantovanog prava slobode kretanja, slobode misli i savjesti”.

Podgoričanin Aleksandar Tošić (28) rekao je “Vijestima” da je juče oko 12.30 sati bez razloga priveden u zgradu policije, nakon što je otišao da kupi hljeb za ukućane. Tošić je rekao da živi u stanu na Trgu Republike i da je kontakt sa policajcima imao prilikom izlaska iz ulaza zgrade u kojoj stanuje.

“Vijestima” je iz policije nezvanično rečeno da su “zbog bezbjednosti skupa” juče pozvali više osoba da “daju obavještenja” kao građani.

Bonus video: