Gošović: Obavijestiti birače o promjenama biračkih mjesta

Gošović je poručio da je najznačajnije da birači budu obaviješteni o toj čijenici i to je obaveza MUP-a koju mora ispoštovati
86 pregleda 5 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2015. 12:08h

Nezavisni poslanik Neven Gošović pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da ispuni zakonsku obavezu i obavijesti skoro 90 hiljada birača o promjeni podataka o njihovom biračkom mjestu.

MUP je obavijestio Gošovića da je, prema novoformiranom biračkom spisku, 30. marta u Crnoj Gori ukupno 525.405 birača, a da je za 88.826 njih izvršena promjena podataka o biračkom mjestu na kom glasaju.

Gošović je agenciji MINA kazao da je Zakon o biračkom spisku jasan i da obavezuje MUP da dostavi obavještenje svim biračima kojima su izvršene promjene podataka o njihovom biračkom mjestu.

„Kako bi građani imali mogućnost da se opredijele da li da glasaju na tom biračkom mjestu ili da zatraže zahtjev za promjenu adrese”, rekao je Gošović, dodajući da je čest slučaj da su neki birači u međuvremenu, promijenili adrese, a da taj podatak nije dostavljen MUP-u.

Prema njegovim riječima, Zakon sadrži i odredbe u vezi sa nadzorom nad radom MUP-a kad je u pitanju vođenje biračkog spiska.

„Taj nadzor vrši Državna izborna komisija i u postupku praćenja primjene zakona, DIK se stara o jedinstvenoj primjeni odredaba ovog Zakona i može zatražiti od MUP-a da otkloni i preduzme radnje na koje ga zakon obavezuje“, kazao je on.

Gošović će se, kako je rekao, obratiti DIK-u i dostaviti podatke koje je dobio od MUP-a.

„I zahtijevati da se zakonska obaveza ispoštuje, da se biračima, kojih je skoro 90 hiljada, dostavi obavještenje o promjeni biračkog mjesta, kako bi bili u mogućnosti da imaju saznanje o toj činjenici i da u daljem postupku štite svoja prava“, dodao je on.

Gošović je poručio da je najznačajnije da birači budu obaviješteni o toj čijenici i to je obaveza MUP-a koju mora ispoštovati.

„Birači moraju biti obaviješteni o promjeni, jer to je uslov i za njihovo blagovremeno otklanjanje bilo kakvih nedoumica u pogledu mjesta glasanja mnogo prije i samih raspisivanja izbora“, naveo je on.

Gošović je ocijenio da su tačni i ažurni birački spiskovi jedna od ključnih pretpostavki za demokratske i zakonite izbore.

„Građani moraju imati potpunu sigurnost da će na dan izbora na njihovom biračkom mjestu moći na slobodan način da ostvare svoje biračko pravo. Jedan od uslova za to je da podatak o njihovom biračkom mjestu bez njihovog saznanja niko ne može promijeniti, pogotovo neposredno pred izbore“, rekao je on.

Gošović je podsjetio da je Zakonom o biračkom spisku propisano da o svakoj promjeni u tom dokumentu, koja se odnosi na upis birača, izmjenu, dopunu ili ispravku nekog podatka o biraču, ili o promjeni biračkog mjesta, MUP dužan da, u roku od sedan dana, obavijesti građana na koga se promjena odnosi.

On je rekao da je u novoformiranom biračkom spisku, u odnosu na prethodni koji su vodili nadležni organi lokalne uprave i objedinjavalo Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, MUP promijenio podatke o biračkom mjestu na kom birači glasaju.

„Jer je raspored birača na biračkom mjestu MUP odredio prema podacima o prebivalištu i adresi stanovanja koje taj državni organ vodi u registrima prebivališta i što je urađeno bez obzira na činjenicu na kom biračkom mjestu su dosad birači glasali i ostvarivali svoje biračko pravo“, dodao je Gošović.

On je rekao da je Konjević u parlamentu naznačio da će ubuduće raspored birača na biračkom mjestu biti isključivo određen prema adresi stanovanja, odnosno prebivališta koji se za tog birača nalaze u odgovarajućim registrima tog Ministarstva i to, dodao je, u suštini nije sporno.

„Sporna je činjenica da je ministar istakao da promjene koje su sada izvršene u postupku formiranja biračkog spiska kod blizu 90 hiljada birača za to Ministarstvo ne predstavljaju promjene koje bi ga obavezivale da o tome obavijesti građane “, rekao je Gošović.

Bonus video: