Đeka odlikovao Ramu i Tačija, Vujanović bez komentara

“Hvala što ste nam bili prijatelj kad nam je najviše trebalo, 1998. i 1999. godine, kada je stotine hiljada izbjeglica došlo ovdje”, rekao je Tači
0 komentar(a)
Edi Rama, Hašim Tači, Foto: Samir Adrović
Edi Rama, Hašim Tači, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 04.04.2015. 19:14h

Premijer Albanije Edi Rama i ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači od danas su počasni građani Ulcinja. Ukaz o tome uručio im je gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom Dana Opštine, prve subote u aprilu.

U obrazloženju odluke Đeka je naveo njihove zasluge za izvanredne dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i kvalitetniji položaj Albanaca u Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nije htio da komentariše Đekinu odluku.

"Čuli ste razloge koji su motivisali predsjednika Opštinje za takvu odluku. On ih je jasno i detaljno saopštio i ja nema potrebe da ja obrazlažem", kazao je Vujanović novinarima nakon svečane sjednice.

U svečanom govoru u krcatoj Sali Doma kulture, Đeka je je kazao da je velika odgovornost biti na čelu grada koji postoji dva i po milenijuma i biti dostojan te istorije i tradicije.

"Svjesni smo da samo zajedničkim naporom svih nas, svakog čovjeka ponaosob, uz podršku centralnih vlasti, možemo uspjeti u našoj viziji da Ulcinj učinimo ugodnim mjestom za život svih građana, poželjnom destinacijom za naše turiste i posjetioce. Snažan korak u tom pravcu bilo je zajedničko, jedinstveno viđenje svih subjekata u lokalnoj Skupštini oko Prostorno-urbanističkog plana kao i Strateškog plana razvoja, za što očekujemo mišljenje Vlade Crne Gore", kazao je Đeka i dodao da je uz planove, potrebna nam je dobra infrastruktura, kvalitetne škole, povoljan poslovni ambijent.

On je naveo da će Ulcinj od septembra imati prvu visokoškolsku ustanovu i da dobro teku radovi na izgradnji Ženske medrese.

"Očekujemo početak izgradnje škole u Sukobinu i Vrtića u Ulcinjskom polju, početak treće faze puta Ulcinj – Sukobin, od Ulcinja do Vladimirskih Kruta, investicija vrijedna devet miliona eura, izdali smo urbanističko-tehničke uslove za akva-park, najavljeni su hotelski objekti u Kručama...", najavio je Đeka planove za ovu godinu.

Zahvaljujući najtoplije na ovim priznanjima Tači i Rama su kazali da im je čast što su počasni građani Ulcinj. Oni su u pozdravnim govorima posebno isticali dobre odnose koje njihove države imaju sa Crnom Gorom.

“Hvala što ste nam bili prijatelj kad nam je najviše trebalo, 1998. i 1999. godine, kada je stotine hiljada izbjeglica došlo ovdje”, rekao je Tači.

Rama je kazao da Albanci u novim prilikama na Balkanu moraju biti dobar primjer drugima, a da prošlost treba da bude pouka za sve.

On je Ulcinj označio kao kao mjesto saradnje , oazu kulture na Balkanu i simbol udružene Evrope.

Vujanović je izrazio poštovanje za ono što je učinjeno između dva praznika i izrazio uvjerenje da razvojni planovi imaju realnu osnovu za realizaciju. On nje ocijenio da valorizacija ogromnih ulcinjkih resursa treba da donese dobro građanima Ulcinja i Crne Gore.

"Ubijeđen sam da će ono što je turistička ponuda, ponuda razvoja poljoprivrede i ukupne ekonomije biti iskorišćena za dobro građana Ulcinja i Crne Gore", kazao je Vujanović.

Osim Vujanovića, Rame i Tačija, sjednici su prisustvovali i brojni predstavnici diplomatskog kora i crnogorskih opština. U sali nije bilo odbornika SNP i DF Andrije Ćetkovića i Milana Rolovića.

Na početku sjednice izvede su himne Crne Gore, Albanije i Kosova, na bini su bile istaknute crnopgorska, albanska, kosovska i zastava Opštine a prisustni su mogli da uživaju i u prigodnom kulturno umjetničkom programu. U holu Doma kulture priređen je koktel ali su Rama i Tači odmah otišli u Stari grad gdje im je u Palati Venecija priređen ručak. Vujanović je domaćinski goste ispratio do vozila ispred Doma kulture, vratio se da bi dao izjavu novinarima i potom napustio Ulcinj.

Obezbjeđenje je bilo na vrhunskom nivou tako da nije zasbilježen niti jedan eksces.

Bonus video: