Atlantski savez CG: Ova godina je prekretnica za Crnu Goru [FOTO]

Na manifestaciji priređenoj na Trgu Republike u Podgorici organizovane su brojne zabavne aktivnost
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2015. 19:17h

Ova godina je prekretnica za Crnu Goru, zato što se država nada pozivu za članstvo u NATO, poručeno je iz Atlantskog saveza.

Mladi Atlanskog saveza poručili su danas, na manifestaciji povodom obilježavanja dana Alijanse, da je ovaj dan izuzetno značajan.

„Značaj današnjeg dana se ne može izmjeriti, prvenstveno zbog toga što se obilježava dan NATO-a u godini koja je prekretnica za Crnu Goru“, kazala je član mladih Atlanskog saveza Nikolina Šćepanović.

Ona je pojasnila da se u ovoj godini Crna Gora nada pozivu za članstvo u Alijansi.

Garčević: Mane vide oni koji NATO posmatraju kao neprijatelja

Crna Gora bi članstom u NATO postala dio značajnog i uticajnog kluba država i u skladu sa tim bi preuzela dio odgovornosti, rekao je nacionalni koordinator za članstvo u Alijansi Veselin Garčević, objašnjavajući da se ne može govoriti o manama članstva.

On je na današnjoj manifestaciji kazao da je obilježavanje godišnjice osnivanja Alijanse način da se pokaže na drugačiji način građanima što ta međunarnodna organizacija predstavlja.

Garčević je zadovoljan brojem pojetilaca skupa i, kako je naveo, nada se da će ih sljedeće godine biti više.

"S obzirom na to da se manifestacija obilježava prvi put, odziv je u granicama mojih očekivanja".

Na pitanje novinara koje su mane članstva u NATO-u i zašto se tokom kampanje o njima ne govori, Garčević je ukazao na obaveze koje bi Crna Gora trebalo da ispuni na tom putu. “Ne vidim mane, da ih ima onda države koje su u NATO-u, ne bi bile članice toliko dugo”.

“Crna Gora bi članstom u NATO postala dio značajnog i uticajnog klupa država i u skladu sa tim treba da preduzme dio odgovornosti koji iz toga proizilazi. U tom pogledu ja vidim naše obaveze kada je NATO u pitanju”, rekao je Garčević.

On je naveo da mane NATO-a vide oni koji Alijansu posmatraju kao neprijatelja.

“Ja ih ne vidim, jer ako je 28 država zadovoljno boravkom u toj organizaciji zašto bi to gledali kao manu”, poručio je on.

On je ukazao na obaveze koje proizilaze iz principa solidarnosti kog države članice treba da se pridržavaju nakon ulaska u Alijansu.

“Ako nam neko pomogne kada smo u nevolji treba da sarađujemo kada se druge države nađu u problemu”, obrazložio je Gračević.

Upitan kakve bi bile posljedice ukoliko Crna Gora ne dobije poziv za članstvo do kraja godine, Garčević je kazao da ne razmišlja o tome.

“Razmišljam kako ćemo ove godine dobiti pozivnicu”, poručio je on.

Garčević je, komentarišući visinu članarine u Alijansi, objasnio da je ona određena principima i da se sada ne može procijeniti koliko bi ona tačno iznosila za Crnu Goru.

“Članarina za Crnu Goru ne bila toliko velika u poređenju sa konceptima koji se nude kao alternative NATO-u”, kazao je Garčević.

"Nikad u NATO"

Na Trgu republike su se pojavili i predstavnici grupe Otpor diktatorskom režimu - građanska neposlušnost Mirjana Kuljak i Boško Vukićević sa transparentom "Nikad u NATO".

Njih je policija spriječila da priđu ograđenom dijelu trga.

Nova misija

Na manifestaciji priređenoj na Trgu Republike u Podgorici povodom obilježavanja Dana NATO saveza organizovane su brojne zabavne aktivnosti. Organizatori manifestacije su podsjetili da danas NATO ima novu misiju.

„Nova misiju nas danas okuplja kako bi svijetu poslali poruku mira i izrazili posvećenost zapadnim vrijednostima i kroz članstvo u NATO to potvrdili“, poručeno je sa manifestacije.

Na repertoaru su, kako je saopšteno, predviđene aktivnosti prilagođene svim uzrastima.

Galerija

Bonus video: