"Čime su Tači i Rama zadužili Crnu Goru i Ulcinj"

Ulcinj, ali i Crna Gora, smatra Đeka, mogu imati samo koristi od toga što će Rama i Tači biti počasni građani Ulcinja. Interes ovakve odluke vidi i u tome što, kako kaže, veliki broj turista u Crnu Goru dolazi sa Kosova i iz Albanije, a tamo se školuje značajan broj Albanaca iz Crne Gore
83 pregleda 50 komentar(a)
Opština Ulcinj, Foto: Screenshot (YouTube)
Opština Ulcinj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.04.2015. 19:48h

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kazao je će premijera Albanije Edi Rame i šefa diplomatije Kosova Hašima Tačija sjutra proglasiti za počasne građane Ulcinja. Tu odluku, kako je ranije kazao, donio je nakon konsultacija sa albanskim nacionalnim partijama. Đeka je kazao da Tači i Rama neće biti ni prvi ni posljednji koji će biti proglašeni počasnim građanima.

Ipak, albanski premijer i kosovski šef diplomatije privlače veliku pažnju, pa u susret Danu opštine, iz opozicije stižu negodovanja zbog ove odluke prvog čovjeka Ulcinja.

"Čime su Tači i Rama zadužili Crnu Goru - onim dronom na stadionu Partizana u Beogradu, žutom kućom", pita Emilo Labudović iz SNP.

Veslin Bakić iz SNP kaže da u toj partiji ne znaju šta je Đeku navelo da donese ovakvu odluku.

Ulcinj, ali i Crna Gora, smatra Đeka, mogu imati samo koristi od toga što će Rama i Tači biti počasni građani Ulcinja. Interes ovakve odluke vidi i u tome što, kako kaže, veliki broj turista u Crnu Goru dolazi sa Kosova i iz Albanije, a tamo se školuje značajan broj Albanaca iz Crne Gore.

"Veliki broj gostiju dolazi iz Albanije u Budvu, 90 odsto gostiju iz Albanije pokriva zimi Kolašin i Žabljak", kazao je, pored ostalog, Đeka.

"Odluka gradonačelnika Ulcinja o dodjeli priznanja diskutabilna je iz dva vrlo principijelna razloga: prvo što je to lični čin gradonačelnika Ulcinja, što nije u skladu sa Statutom Opštine, jer se o istome nije izjašnjavala Skupština Opštine i njeni odbornici koji su jedino nadležni za tako nešto, i drugo, jer nijesu utvrđeni nikakvi kriterijumi za nominaciju, već se, očigledno pribjeglo političkoj odluci koja nije ni najsrećnije promišljena", kazao je potpredsjednik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) i poslanik Dritan Abazović.

"Siguran sam da gradonačelnik nije imao loše namjere, ali se o ovakvim, priznaćemo osjetljivim stvarima, mora postupati sa mnogo više opreza, s obzirom na ambijent u kojem živimo. Svi gradovi u ovom regionu moraju konstantno biti posvećeni dijalogu i dobrim međunacionalnim odnosima, jer smo svjedoci da i najmanja nesmotrenost može stvoriti problem", istakao je Abazović.

Bonus video: