Dedović: Podrška javnosti članstvu u NATO najvažniji zadatak

„Podrška javnosti integracijama u NATO je najvažniji zadatak za čiju realizaciju je preostalo malo vremena“, kazao je Dedović
85 pregleda 9 komentar(a)
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Dedović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.04.2015. 11:39h

Podrška javnosti članstvu Crne Gore u Alijansi najvažniji je zadatak za čiju realizaciju je preostalo malo vremena, poručio je izvršni direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović. Kako je rekao, članstvo u NATO-u je kao zadatak nedopustivo nedovoljno shvaćen od Vlade kao nosioca tih procesa, a potom i od drugih subjekata u društvu, u godini u kojoj je najavljena odluka o mogućnosti slanja pozivnice. Na primjer, dodao je Dedović, svaki javni nastup predsjednika Vlade ili predsjednika Skupštine, poslije samo par dana biva neutralisan, kako je ocijenio, konfuznim i nesigurnim javnim nastupima njihovih partijskih kolega iz nižih ešalona. „Podrška javnosti integracijama u NATO je najvažniji zadatak za čiju realizaciju je preostalo malo vremena“, kazao je Dedović agenciji MINA. Prema njegovim riječima, posljednji je moment da svi oni koji u NATO članstvu prepoznaju sigurnu i stabilnu budućnost i daju svoj doprinos razumijevanju tih integracija od svih građana Crne Gore. „To se mora raditi hrabro i odvažno, otvoreno, iskreno i posvećeno“. Kako je rekao, kod velikog broja građana koji imaju afirmativan stav prema članstvu u Alijansi, iz dana u dan je sve prisutnija dilema o čvrstoj i jasnoj namjeri crnogorskog vladajućeg establišmenta da svoju državu i građane uvedu u klub 28 zemalja NATO partnera.

„Pažljivo analizirajući dugogodišnji proces komunikacije i informisanja javnosti o potrebi, ciljevima i obavezama na ovom putu, zapaža se uglavnom nedostatak snalaženja u ovoj oblasti. Smatram da se u početku pošlo od pretpostavke da će građani ostati letargični i nezainteresovani za ove teme, pa se ovoj misiji, u vrijeme kada se raspolagalo i budžetom prišlo veoma opušteno“, dodao je on. Vremenom se, kako nje rekao, valjda zaključilo da veliki broj skupih dokumenata (strategija, planova i manifesta) nema efekta, pa ih je u ALFA Centru uvijek iznova radovala vijest o najavi krupnih zaokreta i novih prilagoavanja komunikacije građanima. „Očigledno da postoje neki razlozi zbog kojih se kampanji još uvijek ne prilazi sa potrebnom ozbiljnošću i iskrenošću. To potvrđuju rezultati periodičnih istraživanja koji u posljednjih devet godina ne bilježe pomak u broju građana koji Crnu Goru žele u članstvu NATO-a“, kazao je Dedović. Prema njegovim riječima, neke aktivnosti, potezi ili izjave sve češće zbunjuju, pa i revoltiraju one koji imaju afirmativan stav, a da ne govorimo o onom velikom broju građana koji pažljivo prate šta se dešava po ovom pitanju kako bi na osnovu informacija kojima raspolažu formirali svoj stav. „S obzirom da 24 sata dnevno volonteri ALFA Centra komuniciraju sa građanima na ove teme, izdvajamo sve češće mišljenje građana da kampanja Protiv i nije neophodna obzirom na valitet i intenzitet kampanje Za“, rekao je Dedović. Građani sa svih strana, dodao je, slušaju najave velikih kampanja i konkretnih aktivnosti. „Pa uvidjevši da se na terenu ne dešava ništa – postaju sumnjičavi u iskrenost proklamovanih stavova, a time i u opravdanost ideje o članstvu u NATO“. „To, naravno, otvara prostor za aktivno djelovanje subjekata koji budućnost vide u neutralnosti, odnosno u savezništvu sa drugim državama ili jednostavno neprihvatanjem članstva u Alijansi“, kazao je Dedović.

Bonus video: