Vesković: Vlasti se nerado ide u Evropu, pa spomenu Island

"Na sjeveru Crne Gore i bukvalno je na vrata zakucala glad. Zato su ovih dana na autobuskim stanicama Rožaja, Plava, Berana, Petnjice, Bijelog Polja, Pljevalja rijeke ljudi, čitave porodice se trpaju u autobuse i odlaze trbuhom za kruhom", naveo je Vesković
72 pregleda 6 komentar(a)
Rifat Vesković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rifat Vesković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.04.2015. 12:53h

Aktuelna crnogorska vlast dovela je građane na rub opstanka egzistencije i oni su su prinuđeni da se, iz ekonomsko-socijalnih razloga, sele iz države, ocijenjeno je iz Pokreta za promjene (PzP).

Član predsjedništva PzP-a, Rifat Vesković smatra da su građani u Crnoj Gori uvijek bili ispred režima, promišljali su mudrije i svrishodnije i da su tako i preživljavali dok su danas, smatra on, danas ponovo dovedeni na rub opstanka i egzistencije.

"Aktuelna vlast u Crnoj Gori, hoće u Evropu. Hoće, ali stepuju korak naprijed, dva nazad, građane obasipaju praznom retorikom o evropskim i evroatlantskim integracijama. Znaju oni da su tamo uređena društva i da su pravila i zakoni jednaki za sve, da tamo ne važe pravila iz afere Snimak i partijske nagodbe, DPS-SDP-BS", kazao je Vesković.

Vlasti se tamo, smatra on, nerado ide, "zato nerijetko pomenu i Island i njihovo istupanje iz Evropske unije".

"Na sjeveru Crne Gore i bukvalno je na vrata zakucala glad. Zato su ovih dana na autobuskim stanicama Rožaja, Plava, Berana, Petnjice, Bijelog Polja, Pljevalja rijeke ljudi, čitave porodice se trpaju u autobuse i odlaze trbuhom za kruhom", naveo je Vesković.

Oni, kako je rekao, idu u Evropu ne čekajući otvaranje i zatvaranje pretpristupnih poglavlja za EU.

"Šta da im kazemo, dilema je ogromna, da li da im kazemo šantićevski: »Ostajte ovdje, ili depeesovsko – esdepeovski »Idite, formirajte dijasporu, pa dođite da glasate za nas , mi ćemo vam platiti putne troškove", rekao je Vesković.

Prema njegovim riječima, DPS-SDP-BS koalicija je slavodobitno formirala i Odbor za iseljenike i dijasporu, čiji je jedini cilj da organizuju dolazak dijaspore na izbore.

"U pauzi svojih evroatlantskih proputovanja visoki zvanicnici Crne Gore ih i posjete, a oni ekzaltirano izjave da je u Crnoj Gori bolje nakon osam godina nezavisnosti, nego u evropskim drzavama koje su stare i po 18 i više godina", rekao je Vesković.

On je dodao da su devedesetih godina kolone odlazile iz bezbjednosno-političkih razloga, »jer je srpsko-crnogorski režim vodio krvave ratove za mir«. "Danas se sele iz ekonomsko-socijalnih razloga, jer su ratni profiteri i poratni tajkuni opustosili i pokrali sve", zaključio je Vesković.

Bonus video: