Mustafić: Izmjena Poslovnika Skupštine promjena izborne volje birača

„Već postoji Klub nezavisnih poslanika i u njemu je već izvjestan broj poslanika. Za formiranje novih poslaničkih klubova ne vidim utemeljenje u Poslovniku, niti mogućnosti za tako nešto“, rekao je Mustafić
3 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.04.2015. 11:44h

Izmjena Poslovnika Skupštine Crne Gore kojima bi se omogućilo formiranje novih klubova za poslanike koji su napustili svoje partije predstavljala bi promjenu izvorne izborne volje birača, smatra potpredsjednik parlamenta, Suljo Mustafić.

On je podsjetio da u Skupštini postoji Klub nezavisnih poslanika, koji, kako je naveo, već ima određeni broj onih koji su mijenjali političke partije.

„Već postoji Klub nezavisnih poslanika i u njemu je već izvjestan broj poslanika. Za formiranje novih poslaničkih klubova ne vidim utemeljenje u Poslovniku, niti mogućnosti za tako nešto“, rekao je Mustafić agenciji MINA.

Na pitanje da li bi trebalo, kako je ranije sugerisao nezavisni poslanik Mladen Bojanić, mijenjati Poslovnik, on je rekao da svaka njegova promjena mora prethodno biti dogovorena između svih političkih subjekata koji učestvuju i u Kolegijumu i parlamentu.

„Mislim da za to ne postoji politička volja svih subjekata u parlamentu, u dijelu promjena Poslovnika koje bi otvorile mogučnost formiranja novih poslaničkih klubova“, kazao je Mustafić.

On smatra da svaki izlazak iz kluba, odnosno partije ili grupacije kojoj poslanik pripada, predstavlja u izvjesnom smislu izmjenu izvorne volje birača, „jer je ta partija, grupacija ili koalicija dobila povjerenje građana u tom aranžmanu i sa tim odnosom snaga i rasporedom koji je bio na izborima“.

Prema njegovim riječima, rješenje za aktuelnu situaciju može biti u eventualnoj izmjeni izbornog zakonodavstva. „To predstavlja izmjenu volje birača sve dok izbornim sistemom ne napravimo mogućnost da se glasa za imena, odnosno pojedinačne ličnosti, a ne za liste“, ocijenio je Mustafić.

Ako bi se kroz eventualne primjene izbornog zakonodavstva uvele otvorene ili poluotvorene liste gdje bi se glasalo i za partiju i za poslanike onda bi, kako je naveo, bilo i logično da izlazak iz partije i formiranje novog poslaničkog kluba ne bi moralo da znači promjenu volje birača.

„U ovim trenutnim okolnostima ipak bi značilo promjenu njihove volje u onom izvornom smislu“, rekao je Mustafić.

Građani se sada, kako je podsjetio, na izborima opredjeljuju za programe i poslaničke liste, bilo da su one pojedinačne partija ili koalicione.

„To su krupne i ozbiljne izmjene i potrebna je ozbiljna rasprava i razgovor svih političkih subjekata, ali i javna rasprava“, rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi to bilo u svrhu unapređenja izbornog procesa i veće demokratizacije i približavanju građana njihovim predstavnicima, „onda možemo o tome razmišljati“.

„U postojećim okolnostima, izmjene Poslovnika u tom dijelu značile bi izmjenu volje birača“, zaključio je Mustafić.

Bonus video: