I sin bi u diplomate: Mlađi Mugoša želi za konzula u Argentinu

Mugoša je u MVPEI više od devet godina i an gažovan je u Direkciji za bilateralne poslove
793 pregleda 74 komentar(a)
Marko Mugoša i Miljan Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Marko Mugoša i Miljan Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.04.2015. 05:37h

Sin bivšeg gradonačelnika Podgorice Miljan Mugoša kandidovao se za mjesto konzula Crne Gore u Argentini, saznaju “Vijesti”.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) raspisalo je interni oglas za mjesto konzula na koji se, prema informacijama “Vijesti”, prijavio jedino Mugoša. Stariji sin bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše radi u ministarstvu više od devet godina i trenutno je angažovan u Direkciji za bilateralne poslove. Njegov otac Miomir Mugoša nedavno je imenovan za ambasadora u Sloveniji, i pored napada na novinare i medijskih navoda u umiješanosti u korupciju.

Osnovni sud u Podgorici je prije dvije godine osudio Miljana Mugošu na uslovnu kaznu od šest mjeseci, zbog nanošenja teške tjelesne povrede uredniku “Vijesti” Mihailu Jovoviću. Mugoše su u avgustu 2009. godine napale novinarsku ekipu nakon što je fotoreporter “Vijesti” pokušao da fotografiše nepropisno parkiran automobil gradonačelnika Podgorice. Zbog napada na novinare, ministarstvo je Mugoši izreklo privremenu mjeru povlačenja iz ambasade Crne Gore u Vašingtonu, ali se na posao vratio krajem 2011. godine nakon što je duže koristio neplaćeno odsustvo.

Pravilnikom ministarstva vanjskih poslova Služba za upravljanje ljudskim resursima raspisuje interni oglas za popunu mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a nakon 15 dana od raspisivanja oglasa, Komisija ministarstva utvrđuje listu kandidata. Nakon što Komisija ispita kandidate, mišljenje se dostavlja ministru, koji budućeg diplomatu predlaže Vladi. Pravilnikom je predviđeno da ministar može predložiti drugog kandidata ali da u tom slučaju mora dostaviti obrazloženje za tu odluku.

Prema pravilniku za sticanje diplomatskog zvanja, službenici ministarstva koji žele u diplomatske vode, moraju imati položen diplomatsko-konzularni ispit, potrebno znanje jezika, znanje iz vanjske politike i odgovarajuće psihofizičke sposobnosti.

Ambasador Crne Gore u Buenos Airesu je Gordan Stojović, a zvanična Podgorica u toj zemlji ima i konzulate u provinciji Ćako, Rosario i Olivos, koje vode počasni konzuli.

Bonus video: