NA NAJMANJE TRI NIVOA

Bojanić: Neophodna izmjena skupštinskog Poslovnika

„Trenutno nas trojica iz Kluba nezavisnih poslanika nemamo učešće ni u jednom odboru, zbog opstrukcije jedne od partija, a tri poslanika imaju po dva odbora zato što su imali korektnu saradnju sa bivšim klubom, pa su ostali“, precizirao je Bojani
6 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Mladen Bojanić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2015. 12:13h

Dešavanja u parlamentu u proteklih pola godine, po pitanju formiranja novih klubova, pokazuju da je neophodna izmjena skupštinskog Poslovnika, ocijenio je predsjednik kluba nezavisnih poslanika, Mladen Bojanić.

On je agenciji MINA kazao da je neophodna izmjena na najmanje tri nivoa.

„Prvi je jasno preciziranje načina formiranja novog kluba, a druga stvar je finansiranje tog kluba, u okviru onih sredstava koja se odnose na finansiranje sekretara i savjetnika u klubu“, naveo je Bojanić.

Prema njegovim riječima, treća stvar koja zahtijeva izmjene Poslovnika je rad poslanika u odborima.

„Trenutno nas trojica iz Kluba nezavisnih poslanika nemamo učešće ni u jednom odboru, zbog opstrukcije jedne od partija, a tri poslanika imaju po dva odbora zato što su imali korektnu saradnju sa bivšim klubom, pa su ostali“, precizirao je Bojanić.

On je rekao da su to stvari koje se moraju precizirati poslovnikom, „da ih ne bi tumačili kako kome odgovara“.

Komentarišući najave dijela poslanika Demokratskog fronta (DF) da planiraju formiranje posebnog kluba, Bojanić je ocijenio da u Poslovniku, možda, postoji takva mogućnost.

„Ako postoji mogućnost, onda je u tom dijelu što je jedan od poslanika bio konstituent DF-a“, smatra Bojanić.

Kako je naveo, u tom pravcu bi se mogla tražiti mogućnost da oni formiraju taj klub pod imenom tog konstituenta, odnosno Demokratske stranke jedinstva.

„Ukoliko Kolegijum, predsjednik Kolegijuma ili stručne službe protumače Poslovnik u smislu da oni nemaju pravo na to, otvorena su im vrata Kluba nezavisnih poslanika“, poručio je Bojanić.

On je podsjetio da Klub nezavisnih poslanika funkcioniše na nivou tehničke saradnje.

„Svaki poslanik ima potpunu slobodu da govori i da iznosi svoje stavove i na odborima i na plenumu, i svako glasa onako kako misli da treba, i u tom dijelu sigurno neće biti problema“, kazao je Bojanić.

On je rekao da Klub nezavisnih poslanika trenutno ima đest članova.

„Ono što bi se odmah moralo riješiti je pitanje povećanja prostora, jer imamo samo jednu kancelariju. Vjerujem da ćemo naići na razumijevanje, i da ćemo uskoro dobiti bar još jednu“, dodao je Bojanić.

Preporučujemo za Vas