Aprililili!

Poznato je da Mugoša na mostovima dobije inspiraciju za istorijske govore i obećanja, tako da su mnogi od čitalaca povjerovali da je njegov menadžerski duh već krenuo da osvaja slovenačku prijestonicu
103 pregleda 5 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.04.2015. 10:56h

Ove godine smo se odlučili za skromniju prvoaprilsku šalu, da ne kažemo niskoprofilnu, uvažavajući osjetljiv politički trenutak u vladajućoj koaliciji. Tako je u prvi plan izbio ambasador Miomir Mugoša, gdje drugo nego na poznatom ljubljanskom mostu.

Poznato je da Mugoša na mostovima dobije inspiraciju za istorijske govore i obećanja, tako da su mnogi od čitalaca povjerovali da je njegov menadžerski duh već krenuo da osvaja slovenačku prijestonicu.

Šalu na stranu, situacija je drugačija – Mugoša je od početka mandata suočen sa repovima iz prošlosti koji su ga umalo spotakli na prvoj diplomatskoj stepenici.

Nadajmo se da za njegovog mandata iz Ljubljane neće stizati vijesti nalik prvoaprilskim i da će ekselencija u Ljubljani uspjeti da zauzda svoj nadaleko poznati južnjački šarm i temperament.

"Ponudio četvrti most Ljubljani"

Prvoprilska je šala da je ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša govorio juče prvi put u Ljubljani, na Tromostovju, poznatom gradskom mostu i jednom od glavnih simbola grada.

Mugoša je na taj način htio da se predstavi građanima slovenačke prestonice i odgovori na „medijsku hajku“ koja je, kako je rekao, pratila njegov dolazak.

„Šta je Triglav za Sloveniju, to je Lovćen za Crnu Goru. Šta je Tromostovje za Ljubljanu, to je Milenijum za Podgoricu. Naša ambasada biće most između dvije zemlje koje nikad nisu ratovale. Lepo, lijepo in lipo - latice su istog cvijeta“, rekao je Mugoša pred nekoliko desetina građana, radoznalih prolaznika i turista.

Mugoša je naglasio da je zadovoljan što zatiče „drevnu Emonu koja danas ne zaostaje za ostalim evropskim metropolama.“ „To je cirka 250.000 stanovnika, to je kao Podgorica. Upravljao sam ovakvim gradom, vjerujte mi, kao ambasador trudiću se to iskustvo da prenesem, posebno u domenu izgradnje infrastrukturne mreže i urbanizacije prigradskih naselja“, rekao je Mugoša novinarima.

Bivši gradonačelnik Podgorice najavio je saradnju na projektima gradnje atmosferske kanalizacije dva grada, kao i bratimljenje Gradske opštine Golubovci i industrijske zone Fužine. Mugoša je najveći dio govora ipak posvetio mostovima „po kojima je Podgorica prepoznata u regionu.“

“Kao neko ko je izgradio više modernih pješačkih mostova, ja i na ovaj spomenik gledam praktično. Mogu da se divim austrougarskim neimarima, ali mislim da je vrijeme se okrenemo budućem. U tom smislu, biću na raspolaganju kao iskreni prijatelj”.

Mugoša je prenio pozdrav predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i premijera Mila Đukanovića, uz serviranje tradicionalnih crnogorskih proizvoda, vina, pršuta, rakije i suvog voća.

Bonus video: