Lekić, Danilović, Miljanić i Asanović žele da formiraju poseban poslanički klub

Dan nakon što je istupio iz NOVE, dosadašnji zamjenik predsjednika ove partije, Goran Danilović, zajedno sa dojučerašnjim kolegama iz Demokratskog fronta, Miodragom Lekićem i Zoranom Miljanićem, zatražio je da Demokratska stranka jedinstva Radovana Asanovića bude poseban poslanički klub u Skupštini Crne Gore
111 pregleda 29 komentar(a)
Miodrag Lekić, Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2015. 19:33h

Četiri odlazeća poslanika Demokratskog fronta zatražili su da jedan od konstituenata ovog saveza – Demokratska stranka jedinstva postane poseban poslanički klub, koji ce ubuduće biti dio Demos-a, novoosnovoane partije dosadašnjeg lidera Fronta Miodraga Lekića.

Lekić, Goran Danilović i Zoran Miljanić potpisali su danas zahtjev Radovana Asanovića da njegova partija u Skupštini djeluje samostalno, na šta, kako tvrde, ima pravo.

Dok Goran Danilović svoje dalje poteze i ideju Demos-a već predstavlja dosadasnjim kolegama koji ga podržavaju, u Novoj srpskoj demokratiji (NOVA) nemaju komentar na njegov odlazak.

Analitičari procjenjuju da partija dosadašnjeg lidera Fronta može u određenoj mjeri ugroziti ovaj opozicioni savez.

Dan nakon što je istupio iz NOVE, dosadašnji zamjenik predsjednika ove partije, Goran Danilović, zajedno sa dojučerašnjim kolegama iz Demokratskog fronta, Miodragom Lekićem i Zoranom Miljanićem, zatražio je da Demokratska stranka jedinstva Radovana Asanovića bude poseban poslanički klub u Skupštini Crne Gore.

"Zajedno sa gospodinom Asanovićem, predsjednikom Demokrastke stranke jedinstva, koji je potpisnik koalicionog sporazuma i ima legitimitet. Lekić, Miljanić i ja, potpisali smo zajednički zahtjev da nam se odobri formiranje kluba poslanika", istakao je Danilović.

Na taj način, nekadašnji clanovi Fronta izbjegli bi odlazak u već postojeci nezavisni klub poslanika u parlamentu.

Kao poseban poslanički klub, Demokratska stranka jedinstva ustvari bi ubuduće bila dio demos-a, Lekićeve partije u osnivanju.

"Vjerujem da su to dobre vijesti i da ce ljudi ispoštovati, naše kolege parlamentarce, našu želju da se neće praviti smetnja niti bilo kakva zakulisna nezakonska radnja, jer sam potpuno ubijeđen u ovom trenutku da na to imamo pravo", dodao je Danilović.

Sa svim što planiraju, kaže Danilović, vec je upoznao oko 15 članova opštinskog odbora NOVE u Bijelom Polju, koji, kako tvrdi, sebe vide takođe u Demos-u.

"Ja sam jutros razgovarao sa Lekićem, upoznao se sa programskim načelima sa skoro završnom verzijom statuta i programa i shvatio da obećanje koje je javno učinjeno i ranije - da će to biti postulati nekadašnjeg DF ostaju u suštinii, zacrtani ciljevi DEMOS-a", rekao je Danilović.

Predrag Terzić dosadašnji član NOVE takođe je kazao da prelazi u Demos.

"Ja sam od danas i zvanično u Demosu zato sto vjerujem u tu ideju, vjerujem u demokratiju, vjerujem u narod u toleranciju, u mir".

Odlazak Danilovića, ali i još nekih članova partije, u Novoj, koja nastavlja da funkcionise u okviru DF-a, danas nijesu željeli da komentarišu.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje kaže da je u ovom trenutku teško procijeniti u kojoj mjeri Demos može ugroziti Demokratski front.

"Za očekivati je da DF izgubi dio svoje podrške na račun onoga što će biti ne samo podrška Demosu, nego možda jedan broj razočaranih glasača, pri čemu je realno takođe očekivati da Demokratski front ostane i dalje jedna od najjačih opozicionih struktura", kazala je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Uljarević takođe konstatuje da usitnjavanje opozicije dovodi samo do preraspodjele glasova unutar opozicionog biračkog tijela a glasačko tijelo vlasti ostaje netaknuto.

"Međutim, u nekom nastupajućem periodu kada dođe do ukrupnjavanja u jednoj strukturi koja ce uključivati URU, onu strukturu koju najavljuje Bečić kao mladi perspektivni političar i onu koju najavljuje Miodrag Lekić, onda imamo jednu ozbiljnu listu koja ce povući značajan broj opozicionih glasova", rekla je Uljarević.

Ona zaključuje da će u susret novim izborima, zbog izbornog sistema, opozicija morati da se ukrupnjava, ako želi da uđe u parlament.

Bonus video: