Šavnik: Većina odbornika za reprogramiranje duga na 20 godina

Opština Šavnik će dug od 235 hiljada eura izmirivati na dvadeset godina. Od tog iznosa, za poreze i doprinose najviše duguje gradsko Komunalno preduzeće, odnosno 193.400 eura, Centar za kulturu 32.535 eura, a lokalna TO blizu deset hiljada eura
151 pregleda 0 komentar(a)
SO Šavnik, Foto: Obrad Pješivac
SO Šavnik, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 31.03.2015. 14:53h

Glasovima odbornika vladajuće DPS-SDP koalicije u Skupštini opštine Šavnik, nakon duge rasprave usvojen je izvještaj o radu predsjednika te Opštine u ostvarivanju funkcija lokalne samouprave za prošlu godinu.

Većinom glasova danas je usvojena odluka o davanju saglasnosti da opština potpiše ugovor sa Ministarstvom finansija o reprogramu poreskog duga. Opština Šavnik će dug od 235 hiljada eura izmirivati na dvadeset godina. Od tog iznosa, za poreze i doprinose najviše duguje gradsko Komunalno preduzeće, odnosno 193.400 eura, Centar za kulturu 32.535 eura, a lokalna TO blizu deset hiljada eura. Odbornici su danas razmatrali i izvještaj o radu Zdravstvene stanice u Šavniku kao i set opštinskih odluka.

Predsjednik opštine Mijomir Vujačić, kazao je da se funkcionisanje lokalne samouprave odvijalo u otežanim finanasijskim uslovima, a da su planiranu dinamiku i obim realizacije zadataka i aktivnosti usporili složeno socio-ekonomsko stanje u opštini, manji priliv sredstava iz Egalizacionog fonda u odnosu na prethodne godine, te neostvarivanje sopstvenih prihoda na osnovu realnog fiskalnog kapaciteta lokalne samouprave. Izmjenom odluke o budžetu za 2014. godinu, opštinska kasa je za prošlu godinu planirana bila na iznos od 1,61 milion eura.

"Prihodi budžeta ostvareni su u iznosu od 1,23 miliona ili 76, 58 odsto u odnosu na plan, dok su rashodi realizovani u iznosu od 1,15 miliona što je 71,27 odsto u odnosu na planirano. Troškovi za tekuće izdatke u 2014. godini iznosili su milion i 90 hiljada eura ili 74, 61 u odnosu na plan. Shodno neispunjavanju budžeta, Opština nije bila u mogućnosti da ispuni planirano, poput kapitalnih izdataka, za šta je tokom prošle godine izdvojeno svega oko 60 hiljada eura ili 39,1 odsto od plana. Od tog iznosa za lokane puteve potrošili su 41,1 hiljadu eura, a za rekonstrukciju seoskih vodovoda oko 12 hiljada eura. Najveće opterećenje opštini je nepostojanje privrednih subjekata čime su uskraćeni za određene poreze i naknade. Lokalna samouprava je prinuđena da se snalazi za izvore finansiranja, pa će s toga u ovoj godini preispitati funkcionisanje preduzeća i ustanova čiji je osnivač kojima se iz budžeta opredijeljuju velika sredstva," kazao je Vujačić i istakao da su tokom izvještajnog perioda primjenjivali stroge mjere štednje u svim sektorim, te da će biti zadovoljan ako uspiju i ove godine, kao lani, da servisiraju redovno svoje obaveze.

Opozicija nije bila zadovoljna ostvarenim rezultatima u 2014. godini i, kako su istakli, lokalna vlast je mnogo obećavala ,a skoro ništa nije ispunila. Odbornik DF-a Neđeljko Strunjaš rekao je se ne ispunjava Strateški plan Opštine koji treba da se realizuje do 2017. godine, pa je predložio da se taj dokument shodno situaciji izmijeni. On se posebno osvrnuo na izdatke za jednokratnu pomoć socijalno ugroženim porodicama, što je opštinu lani koštalo 13,2 hiljade eura.

"Za nepostignute rezultate u izvještaju se lokalna valst poziva na druge okolnosti a nigdje ne spominju sopstvenu odgovornost. Ne radi se efikasno i ekonomično a mislim da za to ima prostora. Izdatke za jednokratne pomoći treba detaljnije opisati kako bi odbornici imali uvid kome i koliko se daje, a sve u cilju da se u tom dijelu ne bi dešavale političke zloupotrebe," rekao je Strunjaš.

Vuk Mikić odbornik SNP-a kritikovao je rad preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština. Kao loš primjer naveo je rad šavničkog DOO „Komunalne djelatnosti“, kojem je lani iz budžeta preneseno 136.259 eura, JU Centar za kulturu, sport i medije preusmjereno 42,9 hiljada eura, a lokalna Turistička organizacija samo formalno postoji.

Bonus video: