Istražite princa, ministra Ivanovića i Hypo

“Neriješeni HGAA skandal drži sve zemlje jugoistične Evrope taocima korumpiranih političara i organizovanog kriminala. Od male banke u austrijskoj provinciji Kartinija, HGAA je rasla uporedo sa političarima sa Balkana koji su nezakonito prebacivali novac poreskih obveznika i humanitarne donacije za vrijeme UN-ovog embarga na oružje 1990-ih”
90 pregleda 15 komentar(a)
Mihael fon Lihtenštajn
Mihael fon Lihtenštajn
Ažurirano: 31.03.2015. 05:54h

Suosnivač Adriatik instituta Nataša Srdoč, u blogu objavljenom na američkom portalu Hafington post - jednom od najposjećenijih na svjetu, pozvala je američke vlasti da istraže opstrukciju pravde na evropskom kontinentu i pojasne ulogu člana lihtenštajnske kraljevske porodice, princa Mihaela fon Lihtenštajna, između ostalog, u slučajevima navodnog pranja novca za kriminalne organizacije, između ostalih, na Balkanu i u Crnoj Gori.

Srdoč je, između ostalog, objavila otvoreno pismo koje su član Evropskog parlamenta iz Britanije Rodžer Helmer i osnivači Adriatik instituta Džoel Anand Sami i ona uputili princu u januaru, ali i američkim ministrima Džonu Keriju, Eriku Holderu i Džejkobu Levu, grupi senatora, kao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i evropskim komesarima.

Oni su istakli da je u postkomunističkoj Istočnoj Evropi raširena politička korupcija i organizovani kriminal u kombinaciji sa pranjem novca glavni faktor nestabilnosti. “Zašto je kompanija koju je kontrolisao Mihael Lihtenštajn preuzela većinsko vlasništvo nad Hypo Alpe Adria Bank lihtejnštajnskom podružnicom u vrijeme kada se Hypo Alpe Adria Bank Group International (HGAA), prodala njemačkom BayernLB 2007?

Da li je to učinjeno kako bi se zaštitili korumpirani balkanski političari (čini se i austrijski i njemački) i njihovi privatni partneri u kriminalu s lihtejnštajnskom bankarskom tajnom i složenom konstrukcijom of-šor? Dati im vremena da počiste račune...?” pitaju autori pisma.

Navode da HGAA skriva milijarde dolara nezakonitih finansijskih prihoda od zločina i korupcije koji su naškodili budžetima balkanskih zemalja od 1991.

“Neriješeni HGAA skandal drži sve zemlje jugoistične Evrope taocima korumpiranih političara i organizovanog kriminala. Od male banke u austrijskoj provinciji Kartinija, HGAA je rasla uporedo sa političarima sa Balkana koji su nezakonito prebacivali novac poreskih obveznika i humanitarne donacije za vrijeme UN-ovog embarga na oružje 1990-ih”, navodi se u pismu.

U dijelu teksta “Pranje novca za prsten krijumčara kokaina i crnogorsku kriminalnu mrežu” se navodi da je kao član upravnog odbora bečkog F.A. Hayek Instituta, fon Lihtenštajn “dobrodošao gost u Podgorici”.

Među njegovim domaćinima je Petar Ivanović, sadašnji ministar poljoprivrede i bivši potpredsjednik i član uprave Hypo Alpe Adria banke u Crnoj Gori (2007-2008), navode autori, što je ilustrovano sajtom Univerziteta Donja Gorica čiji je bio gost 25. maja 2010.

Dodaje se da je, prema pisanju lokalnih medija, Ivanović “ bio blizak 'balkanskom kralju kokaina' Darku Šariću i da su bili na istom privatnom letu kada je optuženi pobjegao iz Podgorice za Ženevu 2009”.

”Prema istraživanju OCCRP, a koje je objavio BBC, Šarić je među onima koji su dobili velike zajmove od Prve banke, koju kontroliše porodica premijera Mila Đukanovića. Lokalni mediji tvrde da je Hypo banka u Crnoj Goi služila kao ogranak Prve banke tokom mandata Ivanovića u banci”, navodi se u tekstu.

Bonus video: