Markića izbacuju iz Sudskog savjeta

Poreska uprava obavijestila Sudski savjet, a on parlament, da Loro Markić godinama ne plaća poreze kao advokat
180 pregleda 3 komentar(a)
Loro Markić, Sudski savjet, Foto: Zoran Đurić
Loro Markić, Sudski savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.03.2015. 17:53h

Nakon što je propao pokušaj da se advokat iz Ulcinja Loro Markić ukloni iz Sudskog savjeta zbog navodnog konflikta interesa, Skupština Crne Gore, koja ga je izabrala na to mjesto kao uglednog pravnika, nedavno je upozorena da ipak nije pogodan da bira sudije jer ne plaća poreze državi, saznaju “Vijesti”.

Markić je izabran u Sudski savjet sa 57 glasova. Ali od samog početka postavljeno je pitanje da li on treba da bude tamo, pa je bivši predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović podnio inicijativu Komisiji za sprečavanje konflikta interesa. Ona je ocijenila da advokat nije u sukobu interesa, ali da u predmetima gdje je zastupao stranku treba da se izuzme od odlučivanja.

Međutim, nedavno je Sudskom savjetu stigao dopis Poreske uprave u kome se navodi da Markić godinama ne plaća poreske obaveze. Pošto se radi o pravniku koga je birala Skupština, informacija je proslijeđena Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu. Uostalom, taj Odbor je i predložio Markića za člana Sudskog savjeta, pa neka odluči šta i da li će nešto preduzeti, rečeno je “Vijestima” u Sudskom savjetu.

Predsjednik Odbora Rifat Rastoder slučaj Markić još nije procesuirao, a pojedini članovi tog tijela sumnjaju da se radi o pokušaju da se advokat pošto-poto ukloni iz Sudskog savjeta.

Navodno, tvrdi više sagovornika, tamo ga nikako ne želi predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Koliko novca Markić dugije državi sagovornici nijesu željeli da kažu, sem da godinama kao advokat nije plaćao poreze. On o tome nije bio voljan da govori, pa nije odgovarao na više poziva i poruka “Vijesti”.

Međutim, ako je u pitanju moralnost i etičnost povod da se on razriješi iz Sudskog savjeta, zbog čega niko nije postavio pitanje kako Dobrica Šljivančanin (SNP) može da bude predsjednik Etičke komisije Sudskog savjeta. On je, kako su ranije objavile “Vijesti”, na konkursu za Savjet dostavio uvjerenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak, što tada nije bilo tačno. Takođe, i bivša pomoćnica ministra rada Vesna Simović- Zvicer prekršila je Zakon o državnim službenicima radeći za JKP Cetinje, gdje je njen suprug bio direktor pa to pitanje niko nije pokrenuo u parlamentu.

Bonus video: