Vujošević: Poglavlje 23 ključno za proces pristupanja EU

"I pored svih novina, Vlada je uspjela zadržati određeni stepen inicijativnosti u razrješenju nosilaca sudijske funkcije, time što ima svog direktnog predstavnika u Sudskom savjetu, u vidu ministra pravde", ocijenila je Vujošević
0 komentar(a)
CGO, Foto: Mosquito.me
CGO, Foto: Mosquito.me
Ažurirano: 30.03.2015. 14:05h

Proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) sve više zavisi od mjerljivih rezultata u ispunjavanju mjera iz Akcionog plana (AP) za poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Koordinatorka programa te organizacije, Ana Vujošević, rekla je da su zbog ograničenih rezultata, nosioci procesa pristupili inoviranju i dopuni AP za poglavlje 23 tek kad je Evropska komisija (EK) naznačila da je AP preambiciozno postavljen, bez jasnih i mjerljivih indikatora i budžetskog određenja, što je proizvelo nizak stepen ispunjenosti.

Prema njenim riječima, zamjerke su stizale od predstavnika nevladinih organizacija (NVO) koji učestvuju u Radnoj grupi za pripremu pregovora za to poglavlje.

"Ono što predstavnici Vlade nijesu htjeli da čuju od NVO prihvatili su kad je stiglo od EK", rekla je Vujošević.

Ona je kazala da je zaključak Vlade sa sjednice 19. februara da je “potrebno odgovarajućom zakonodavnom aktivnošću sačuvati inicijativnost Vlade za podnošenje predloga za razriješenje nosilaca državno-tužilačke i sudijske funkcije za neadekvatan i neodgovoran odnos prema prioritetima države u oblasti vladavine prava, kako ih Vlada vidi“, zabrinjavajući.

Kako smatra Vujošević, tako koncipiran zaključak može ukazati na namjeru Vlade da direktno utiče na rad pravosuđa i posljedično ugrozi napredak Crne Gore u toj oblasti i u ukupnom pregovaračkom procesu.

Prema njenim riječima, takav zaključak Vlade stiže poslije kontinuiranih zamjerki iz EU koje se odnose na neprimjeren politički uticaj na pravosuđe u Crnoj Gori.

Vujošević je objasnila da je osnovna intencija reforme pravosuđa da se postigne nezavisnost i onemogući politički uticaj, što se pokušalo izmjenama Ustava i nove zakonske norme koje se odnose na drugačiji način izbora članova Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca.

"I pored svih novina, Vlada je uspjela zadržati određeni stepen inicijativnosti u razrješenju nosilaca sudijske funkcije, time što ima svog direktnog predstavnika u Sudskom savjetu, u vidu ministra pravde", ocijenila je ona.

Kako tvrdi Vujošević, to rješenje uvedeno je suprotno preporukama Venecijanske komisije.

"Iz datog zaključka Vlade vidi se da ni ovo Vladi nije dovoljno već da postoji neskrivena namjera da se uticaj zadrži, što je nedopustivo i suprotno svim standardima kojima ista ta Vlada retorički teži", zakjučila je ona.

Bonus video: