Opozicija u Tivtu ostavila DPS i SDP bez kvoruma

Odbornici opozicije napustili su skupštinsku salu u momentu dok je sekretarka skupštine Ana Matijević vršila prozivku, jer su primjetili da nisu prisutni svi odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP
9 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2015. 14:31h

Redovna sjednica Skupštine opštine Tivat otkazana je zbog nedostatka kvoruma. Odbornici opozicije napustili su skupštinsku salu u momentu dok je sekretarka Skupštine Ana Matijević (DPS) obavljala prozivku, jer su primjetili da nisu prisutni svi odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP.

Predsjednik SO Krsto Bošković (SDP), nakon odlaska opozicije konstatovao je da je u sali prisutno 15 odbornika valadajućih partija i zaključio da nema kvoruma za rad parlamenta.

On je kazao da će nastavak sjednice biti naknadno zakazan, poslije konsultacija sa šefovima svih odborničkih klubova.

Na sjednici, SO je trebalo da raspravlja o obimnom dnevnom redu sa 35 tačaka, a ukoliko opozicija nastavi da bojkotuje rad parlamenta to bi moglo dovesti do blokade rada lokalne zakonodavne vlasti, jer DPS-SDP na papiru imaju samo "tanku" većinu od 17 odbornika u parlamentu koji broji 32 odbornika.

Naime, dvoje odbornika DPS-a Dragan Laković i Dubravka Nikčević, po Zakonu o konfliktu interesa moraju podnijeti ostavke na odborničke funkcije zbog imenovanja za umjetničkog direktora Centra za kulturu, odnosno sekretarku Sekretarijata za upravu i društvene djelatnosti Opštine Tivat.

Stoga vladajuća koalicija, ukoliko je opozicija ostavi bez kvoruma, na narednoj sjednici SO uopšte neće moći da verifikuje mandate dva svoja nova odbornika.

Opozicione pratije – SNP, NOVA, LIGA, SSR, DSS, HGI i nezavisni odbornik Miomir Abović u zajedničkom saopštenju nakon otkazivanja skupštinske sjednice, optužila je vlast za "hroničnu neodgovornost i opstrukciju rada SO" jer je po njima, vladajuća koalicija primarno dužna da obezbjedi prisustvo svih svojih odbornika kada parlament treba da zasijeda.

"Vladajuća koalicija i jeste vladajuća upravo zbog toga što ima skupštinsku većinu koja je dovoljna za izglasavanje pojedinih odluka. Na današnjem zasijedanju SO Tivat, kao uostalom i na mnogim prethodnim zasijedanjima, to nije bio slučaj - vladajućoj koaliciji su nedostajala dva odbornika da bi imala potrebnu većinu za izglasavanje odluka. Opozicija je sve dosad prelazila preko ovakvog neodgovornog ponašanja DPS-SDP koalicije na vlasti svjesna da bi njen izlazak sa sjednice Skupštine, koji bi za posljedicu imao nedostatak kvoruma, mogao naštetiti samo građanima Tivta".

"U interesu nesmetanog funkcionisanja lokalne samouprave i donošenja odluka bitnih za funkcionisanje života u Tivtu, dosad smo prelazili preko neodgovornog ponašanja vladajuće DPS-SDP koalicije i njenih odbornika, te učestvovali u radu sjednica SO, obezbjeđujući kvorum potreban za donošenje legitimnih odluka. Danas je, međutim, kap prelila čašu, našim izlaskom iz skupštinske sale u trenutku kad vladajuća DPS-SDP koalicija nije bila u kompletnom odborničkom sastavu, poslali smo lokalnoj vlasti jasnu poruku da je njihovom neodgovornom ponašanju, barem kad je u pitanju rad SO, došao kraj", poručili su iz opozicije.

Oni su vlast prozvali i da svjesno rad parlamenta opstruira zakazaujući sjednice SO sa velikim brojem tačaka dnevnog reda "što je ciljno sračunato na to da se minimizira efekat skupštinske rasprave i da građani Tivta ostanu uskraćeni za veoma bitne informacije o krupnim malverzacijama i aferama u radu lokalne uprave".

"Permanentnim i kontinuiranim unižavanjem institucije Skupštine, kroz neligitiman izbor Dragana Lakovića za odbornika DPS-a i kroz nedolazak njihovih odbornika na sjednice SO, DPS-SDP koalicija na vlasti izgubila je svaki politički legitimitet da upravlja Tivtom. Ono što ih održava na vlasti jesu brutalno kršenje zakona koje, na žalost, državno pravosuđe aminuje, i jedinstvo u spremnosti da se zataškavaju krupne malverzacije u radu lokalne samouprave. Ali ne još zadugo. Jer, kako kaže naš narod, noć je najtamnija pred svitanje", zaključuje se u saopštenju tivatske opozicije.

Galerija

Bonus video: