"GAZI SE USTAV CRNE GORE"

Medojević: Strane službe bezbjednosti ne smiju uticati na izbor kadrova u ANB

"Marionetski, poslusnički režim, suočen sa ucjenama zbog sopstvenih kriminalnih , švercerskih aktivosi, ali i odgovrostima za ratne zločine 90-tih, pristaje na nedopustiv odnos sa stranim službama bezbjednosti"
60 pregleda 13 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2015. 16:55h

Samo međunarodni protektorati, kolonije, države kojom vladaju marionetski režimi, okupirane države mogu sebi dozvoliti takvo ugrožavanje državnog dostojanstva i nacionalne bezbjednosti, da bezbjednosne službe drugih država određuju sastav nacionalnih bezbjednosnih službi, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

On je komentarišući informaciju "Vijesti" da će kancelarija NATO-a za bezbjednost (NOS) odobravati plan buduće popune Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), naveo da nijedna suverena država koja vodi računa o vitalnim državnim interesima ne smije dopustiti da sastav, nadležnosti, organziacija i djelovanje službi bezbjednosti, određuju službe drugih stranih država.

"To je direktno gaženje ustava Crne Gore i ugrožavanje državne suverenosti i samostalnosti. Crnoorske službe bezbjednosti su odavno zrele za radikalne promjene koje su nezamislive i unaprijed osuđene na propast, bez lustracije, otvaranja dosijea i pokertanja pitanja krivične odgovornosti za sve koji su zloupotrebljavali ovlašćenja i krpili ustav, zakone i ugrožavali osnovna ljudska prava. Marionetski, poslusnički režim, suočen sa ucjenama zbog sopstvenih kriminalnih , švercerskih aktivosi, ali i odgovrostima za ratne zločine 90-tih, pristaje na nedopustiv odnos sa stranim službama bezbjednosti, kojima se dopušta priustup svim informacijama i dosijeima koje su od značaja za nacionalnu bezbjednost".

Kako je naveo Medojević, svaka suverena država štiti svoje službe bezbjednosti od nelegitmnog uticaja drugih službi.

"Crna Gora zbog ozbiljnih prijetnji svojoj bezbjednosti, od organizovanog kriminala i korupcije koje su poljedica 25-godišnje vlasti ovog korumpiranog i kriminalizovanog režima i činjenice da je Crna Gora postala važan punkt globalnih kartela organizovanog kriminala, mora imati veoma tijesnu i kontinuiranu saradnju sa partnerskim službama drugih država, posebno onih najvećih. Zbog globalnog karaktera crnogoskog kriminala, saradnja sa najjačim bezbjednosnim agencijama svijeta, a posebno sa DEA je nasušna potreba i strateški interes nacionalne bezbjednosti i države Crne Gore".

Dodaje da se u odnosima bezbjednosnih službi znaju pravila "i tu nikada nema prijateljskih odnosa".

"Svaka služba se trudi da operativno obraduje službe drugih država i da vrbuje agente drugih službi da rade za njih. Ali zato postoje snažne kontraobavještajne službe koje temeljno prate djelovanje svojih operativaca i konkate sa opertivciam drugih službi koji se moraju obavljati po strogim pravilima i poredurama službi. Prema samim pravilima službe u ANB, svaki operativac koji ima nelegitimne kontakte suprotno pravilima službe, mora dobiti otkaz iz službe".

"Nažalost, međunardona saradnja ANB koja je neophodna i poželjna, se pod rukovodstvom prethodnog direktora ANB pretvorila u nekontrolisano preuzimanje naše službe od strane nekih moćnih stranih obavještajnih agencija, što je dovelo do razaranja sistema nacionalne bezbjednosti jer su strane službe došle u posjed kompletnog fundusa podataka ANB što stranim službama može poslužiti da državno rukovodstvo, Vladu, sudove, primoraju da sprovode interese stranih zemalja, bez obzira na realne interese Crne Gore. Pristup svim podacima ANB stranim službama moće biti iskorišćena za nelegitimne i opasne pritiske i ucjene prilikom donošenja nekih važnih državnih odluka, recimo oko koncesija za naftu i gas ispod mora, izgradnje auto puteva, energetskih objekata, odnosa sa nekim drugim državama i sl". 

Medojević navodi da se Crna Gora"zbog kompromitovanog i ucjenjenog režima", našla u poziciji kolonije i protektorata:

"Čijim službama, pa samim tim i važnim državnim funkcijama upravljaju službe drugih država preko pristupa državnim tajnama i drugim klasifikovanim podacima naših službi bzbjednosti. Instaliranje kadrova koji su po želji stranih službi, ANB dovodi do opasnog rizika da će ti tako zaposleni kadrovi biti lojalniji službama stranih država nego Crnoj Gori", zaključio je Medojević.

Preporučujemo za Vas