Rastoder: Na referendumu bi se odlučivalo o već odlučenom

"Pozivanje na referendum može biti i alibi onima koji ne žele da vide očigledno, kao što je protivljenje "referendumu" ključni dokaz za tezu da ovo nije političko pitanje"
8 komentar(a)
Šerbo Rastoder, Foto: Savo Prelević
Šerbo Rastoder, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2015. 13:40h

Prioritet Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) jeste uspostavljanje vertikalne i horizontalne infrastrukture na terenu, s obzirom na prepoznatu i probuđenu energiju za promjenama. U tom smislu, kredibilna alternativa postaje naša primarna obaveza, rekao je u intervjuu za "Dan" Šerbo Rastoder, potpredsjednik Građanskog pokreta URA.

"Partneri se objedinjuju na principima, a ne na parolama i emocijama. Ujedinjena reformska akcija promoviše principe koji su opštepoznati i dovoljno vrijedni da ne odbacuju bilo koga", istakao je Rastoder, odgovarajući na pitanje koga vidi kao potencijalnog partnera u opoziciji.

On je mišljenja da je pitanje "za" i "protiv" NATO isforsirano i vještački nametnuto pitanje.

"Besmisleno je odgovarati na nešto za šta vas niko ne pita? Opozicija je nasjela na potrebu dijela elite da se stranim partnerima "proda kao jedini garant ulaska u NATO", kao da je to stvar politike, a ne zdravog razuma. Naime, ukoliko ne želite da ostanete "crna rupa" u Evropi vi nemate alternativu. Iz tih razloga referendum mi je prihvatljiv kao demokratska forma odlučivanja, ali nijesam siguran da se u ovom slučaju ne bi odlučivalo o "već odlučenom". Zato pozivanje na referendum može biti i alibi onima koji ne žele da vide očigledno, kao što je protivljenje "referendumu" ključni dokaz za tezu da ovo nije političko pitanje", rekao je Rastoder.

Upitan koga u opoziciji Građanski pokret vidi kao najpoželjnijeg partnera - Lekićev Demos, DF, SNP ili Bečićevu grupaciju, Rastoder je odgovorio:

"Rano je govoriti o tome. Partneri se objedinjuju na principima, a ne na parolama i emocijama. Ujedinjena reformska akcija promoviše principe koji su opštepoznati i dovoljno vrijedni da ne odbacuju bilo koga. Znam da javnost priželjkuje ostvarenje političke logike u kojoj bi jedan snažan lijevi građanski centar objedinio Građanski pokret URA, Lekićev Demos, Bečićevu grupaciju i možda još nekoga ko je programski blizak opštim načelima demokratskog i otvorenog društva. Ali, da li će biti tako zavisi od mnogo čega. Prije svega od toga da li je cilj svih istovjetan?"

Odgovarajući na pitanje da li Misli da SDP, nakon iskustva u Podgorici i sa prelaznom vladom, može biti partner opoziciji, Rastoder kaže:

"Mislim i znam da u SDP-u stanuje snažan demokratski i ljudski potencijal koji će ako bude poražen na predstojećem kongresu svakako naići na otvorena vrata u Građanskom pokretu. Ali, ako se i dalje nastavi sa žiriranjem i pranjem "političke prljavštine" ova partija više ne može biti partner nikome i vjerujem da je toga svjesna. Podgorica je bila zadnja rata plaćene kamate povjerenja u ovu grupaciju".

Bonus video: