Stoltenberg: Do kraja 2015. procjena da li Crna Gora može u NATO

Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić upoznala je partnere u Vašingtonu sa dosadašnjim rezultatima države da bi dobila pozivnicu
33 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2015. 09:11h

Pitanje članstva Crne Gore u NATO-u visoko je na agendi Alijanse i ta država ostvaruje značajan napredak, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je rekao da NATO sarađuje sa Crnom Gorom i da su odlučili da do kraja 2015. procijene da li može da postane članica Alijanse.

"To pitanje je veoma visoko na našoj agendi i donijećemo odluku kasnije ove godine”, kazao je Stoltenberg za Glas Amerike.

Crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić upoznala je partnere u Vašingtonu sa dosadašnjim rezultatima države da bi dobila pozivnicu.

Ona je kazala da se američka administracija priprema za takvu odluku.

"Očekujem da ćemo, uz činjenicu da je naš anganžman na unutrašnjim reformama prisutan istim tempom, ako ne intenzivniji, biti u prilici da vrlo brzo svjedočimo o pozitivnom odnosu američke administracije, u smislu podrške crnogorskom članstvu u NATO-u", kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je istakla da se poslednjih mjeseci, posebno nakon samita u Velsu, o Crnoj Gori više govori u američkim političkim krugovima.

"U Kongresu smo imali podršku ranije, ali i u ostalim segmentima američke administracije u Vašingtonu sasvim je vidljivo, da je taj stepen spremnosti da se intenzivira angažman na onome što je donošenje odluke o članstvu znatno veći, i rekla bih prisutniji nego što je to bio slučaj o nekoliko mjeseci ranije", kazala je ona.

Pejanović-Đurišić upozorava će na odluku članica alijanse uticati i spoljnopolitički faktori, koji su van crnogorske odgovornosti.

"Uslov svih uslova je da je Crna Gora spremna, a onda kad je ona spremna jednostvanije je uzeti u obzir sve ono što su uslovi globalni geostrateški i što može da utiče na podršku pojedinih partnera u NATO alijansi. U svim komunikacijama ta podrška je sve arktikulisanija", rekla je ona.

Ministarka odbrane ne smatra da protivljenje Moskve proširenju NATO-a može da poremeti crnogorske planove. "Ako bi govorili u tom kontekstu, onda bi to značilo situaciju u kojoj bi Crnu Goru tretirali kao jednu državu ograničenog suvereniteta".

"Ona je država punog suvereniteta koja je potpuno odlučna da sprovodi ono što su njeni, autonomno donešeni, strateški prioriteti. Ne postoji, uslovno da kažem, ni jedan centar van Crne Gore koji može uticati na ono što su naši prioriteti i ciljevi", kazala je Pejanović-Đurišić.

Bonus video: