Marković bi da poslanici šefuju VDT-u

Jasavićeva u predlogu izmjene zakona navodi da je to suprotno amandmanima na Ustav, kojima je predviđeno da predlog za razrešenje može podnijeti jedino Tužilački savjet
3 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.03.2015. 10:29h

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić podnijela je Predlog za izmjenu zakona o državnom tužilaštvu zbog odredbe koja poslanicima vraća mogućnost da predlože razrješenje vrhovnog državnog tužioca.

To je, kako je navela, suprotno Ustavu, koji je upravo i promijenjen na insistiranje Evropske komisije kako bi se smanjio politički uticaj na pravosuđe.

Naime, Ministarstvo pravde je, prema informacijama “Vijesti”, u posljednjem trenutku, uoči glasanja o Zakonu o tužilaštvu a tokom rasprave na Odboru za politički sistem, vratilo odredbu da predlog za razrješenje VDT-a Skupštini može podnijeti 25 poslanika.

Jasavićeva u predlogu izmjene zakona navodi da je to suprotno amandmanima na Ustav, kojima je predviđeno da predlog za razrešenje može podnijeti jedino Tužilački savjet.

Svaka inicijativa zato mora biti upućena njemu, kako bi je kao predlog proslijedio parlamentu a čime bi se izbjeglo kršenje Ustava. Jasavićeva zato u izmjenama predlaže da 25 poslanika mogu podnijeti inicijativu za razrješenje VDT Tužilačkom savjetu, navodeći da nemaju prava da to direktno procesuiraju u Skupštini.

Ministarstvo je u posljednjem trenutku u zakon vratilo i stavku da ministar pravde može inicirati razrješenje VDT-a, iako je bivši ministar Duško Marković na Odboru za pravosuđe i upravu, bio saglasan da se ona briše.

Po zakonu o tužilaštvu, Ministarstvo pravde je nadležno za tužilačku upravu, ali ne i za rad samih tužilaca. Ukoliko parlament ne podrži inicijativu Jasavićeve, koju su potpisale njene kolege iz partije, ona će se obratiti Ustavnom sudu.

Novi Zakon o tužilaštvu je počeo da se primjenjuje od ovog mjeseca.

Bonus video: