Podrška SAD-a ključna za dobijanje pozivnice u NATO

“Vork je ocijenio da je Crna Gora pouzdan partner i da je ostvarila značajne rezultate u procesu reforme sistema odbrane, pa se u narednom periodu može očekivati njihova puna podrška na putu evroatlantskih integracija”, saopštili su iz Ministarstva
3 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Robert Vork, Foto: Vlada Crne Gore
Milica Pejanović-Đurišić, Robert Vork, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.03.2015. 10:38h

Američko liderstvo i podrška u procesu NATO integracija Crne Gore od ključne su važnosti za dobijanje pozivnice za članstvo do kraja godine, ocijenila je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Ona je to rekla u razgovoru sa američkim zamjenikom sekretara odbrane Robertom Vorkom.

“Vork je ocijenio da je Crna Gora pouzdan partner i da je ostvarila značajne rezultate u procesu reforme sistema odbrane, pa se u narednom periodu može očekivati njihova puna podrška na putu evroatlantskih integracija”, saopštili su iz Ministarstva.

U Pentagonu su održane šeste bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD i Crne Gore. Delegaciju Ministarstva odbrane Crne Gore predvodila je Pejanović- Đurišić, a SAD-a zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu Evelin Farkaš.

“Predstavnici Ministarstva odbrane Crne Gore prezentovali su postignute rezultate u implementaciji Strategijskog pregleda odbrane (SPO) sa posebnim osvrtom na reorganizaciju i modernizaciju Vojske Crne Gore i upravljanje ljudskim resursima, kao i regionalnu saradnju u oblasti odbrane”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, razgovaralo se i o modelima dalje američke podrške u procesu reformi sistema odbrane.

“Implementacija SPO je u završnoj fazi kad je u pitanju reorganizacija Vojske, a u narednom periodu će u fokusu Ministarstva odbrane biti modernizacija i opremanje u oblastima nadzora vazdušnog prostora, unapređenja sigurnosti na moru kao i sposobnosti i mobilnosti kopnenih snaga”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Farkaš je, kako su naveli, izrazila spremnost da SAD aktivno podrže reformu i modernizaciju sistema odbrane koristeći različite programe saradnje.

Pejanović- Đurišić i ambasador Crne Gore u SAD-u, Srđan Darmanović prisustvovali su i ceremoniji uručenja nagrade Atlantskog Savjeta SAD predsjedniku Avganistana Ašrafu Ganiju.

Pejanović Đurišić razgovarala je sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Knudsom Bartelsom, kao i sa komandantom NATO Savezničke komande za transformaciju generalom Jean Paul Palomerosom.

“Sagovornici su istakli da je Vojska CG dostigla visok stepen interoperabilnosti sa NATO partnerima, što na najbolji način potvrđuje kvalitet sprovedenih reformi i spremnost Crne Gore da postane članica Alijanse”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: