Garčević: Članstvom u NATO, Crna Gora će povećati politički značaj

Upitan kakva bi bila reakcija NATO-a po pitanju Sutorine da je Crna Gora članica Alijanse, Garčević je kazao: “Ono bi zadiralo u teritorijalni integritet članice NATO-a, a članstvo garantuje suverenitet granica”
86 pregleda 12 komentar(a)
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2015. 18:46h

Crna Gora upravo zbog svoje veličine treba da bude dio Alijanse, jer tako, uvećava vidljivost i politički značaj, kazao je nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević.

On je danas, u okviru otvorenog dijaloga na temu pristupanja Crne Gore NATO-u, od 15 do 16 sati na društvenoj mreži Tviter uživo odgovarao na pitanja građana.

Na pitanje, zašto kao mala država, ne previše bitna u svjetskoj geopolitici, Crna Gora treba da bude u nekom savezu, Garčević je odgovorio da treba upravo zbog toga što je mala.

Prema njegovim riječima na taj način država uvećava vidljivost i politički značaj.

„Pogledajte Island, Luksemubrg i druge male države Evrope”, naveo je on.

Upitan kakva bi bila reakcija NATO-a po pitanju Sutorine da je Crna Gora članica Alijanse, Garčević je kazao da bi tada pitanje imalo drugu dimenziju.

“Ono bi zadiralo u teritorijalni integritet članice NATO-a, a članstvo garantuje suverenitet granica”, odgovorio je Garčević.

Na pitanje zašto se ne objave dokumenta Vojske Savezne Republike Jugoslavije koja pokazuju da je Vojska znala koje su civilne mete NATO-a, on je rekao da treba objaviti sva moguća dokumenta kako bi se demistifikovala ta tema.

“Crna Gora nije u posjedu takvih dokumenata“, odgovorio je Garčević.

Komentarišućii da li se planira smanjenje broja učesnika u misijama van Crne Gore, on je rekao da je broj smanjen, podsdjećajući da je u misiji u Avganistanu sada manje ljudi.

»O tome svaka zemlja donisi odluku samostalno«, pojasnio je Garčević.

Bonus video: