Pokret za neutralnost počeo kampanju "Proljeće neutralnosti"

"Kampanjom želimo da poručimo da Crna Gora neće i ne želi da bude dio nijednog vojnog saveza", poručio je Marko Milačić
66 pregleda 6 komentar(a)
Proljeće neutralnosti, Foto: Mnmne.org
Proljeće neutralnosti, Foto: Mnmne.org
Ažurirano: 25.03.2015. 13:33h

Pokret za neutralnost danas je počeo kampanju Proljeće neutralnosti čiji je cilj, kako je objasnio izvršni direktor te organizacije Marko Milačić, da se zaštiti većinska volja građana koji su opredijeljeni za taj spoljnopolitički koncept. On je kazao da je glavna parola kampanje “neutralni u ime mira”.

Milačić je kazao da je jedan od ciljeva kampanje da se u Crnoj Gori predstavi najhumaniiji i najracionaniji spoljnopolitički put Crne Gore, put neutralnosti.

"Drugi cilj je da zaštitimo većinsku volju građana i stanemo u odbranu te ideje i odupremo se svakodnevnim i beskrupuloznim manipulacijama, domaćim i stranim", poručio je Milačić na konferenciji za novinare.

On je kazao da Crna Gora ne želi da bude dio vojnih saveza i to je, kako je naglasio, potpuno jasno imajući u vidu sva ispitivanja javnog mnjenja. Prema njegovim riječima, vlast uprkos tome troši novac građana na "atlantističku propagandu".

Milačić je ukazao i na izjavu premijera Mila Đukanovića da referendum člasntvu nije neophodan, navodeći da je on time "obznanio namjeru vlasti da se zaobiđe volja građana i da se ova najvažnija društvena i državna odluka donese u skupštini među osamdesetak ljudi”. To je, kako je naveo, neviđena prevara u najavi.

"Pokret za neutralnost će učiniti sve da do toga ne dođe, to je jedan od razloga od kampanje", rekao je Milačić.

On je najavio da će u naredih mjesec i po posjetiti više od 15 crnogorskih opština i organizovati desetak tribina na teme neutralnosti. Milačić je naglasio da će u kampanji razgovarati sa građanim iz svih gradova. Prema njegovim riječima, prva stanica tog “karavana neutralnosti” biće 28. marta kada će posjetiti Ulcinj i Bar.

"Kampanjom želimo da poručimo da Crna Gora neće i ne želi da bude dio nijednog vojnog saveza", poručio je Milačić.

Ukoliko bi Crna Gora ušla u NATO, kako je kazao, znači da bi direktno ili indirektno bila dio ratova koje NATO vodi svuda po svijetu.

Jovović: Crna Gora ne može da bude garant svoje vojne neutralnost

Predsjednik Skupštine Pokreta Ognjen Jovović je rekao da crnogorska vlast skreće pažnju na spoljnopolitička pitanja dok unutar države postoji "beznađe u ekonomskom, socijalnom i političkom smislu".

Jovović se osvrnuo na izjavu predsjednika Francuske Fransoa Olanda da NATO ne bi trebalo dalje da se širi, navodeći da jeste mislio i na Crnu Goru. On je najavio da će Pokret pripremiti studiju o neutralnosti, čiji je cilj da se diskusija o tom vojnom konceptu, kako je objasnio, izdigne na akademski nivo.

"Ko će da nam garantuje neutralnost, da li će to biti Ujedinjene nacije, kao Turkmenistanu, dok ne uđemo u EU ostaje da vidimo", rekao je Jovović

"Želimo da se ovom temom bavimo sa naučne, a ne sa politikanske tačke", poručio je on.

Jovović je ukazao na to da pojedine opozicione strukture zagovaraju vojnu neutralnost, ali, kako smatra, takvim stavovima fali tačno izjašnjavanje o formi neutralnosti za koju se zalažu.

"Nije isti model neutralnosti Švajcarske i Finske. I ne treba da brkamo tezu da je Srbija vojno neutralna država, ona nije vojno neutralna, ona je neutralizovana država, budući da je garant za njenu vojnu neutralnost ona sama", rekao je on.

Crna Gora, kako je kazao Jovović, ne može da bude garant svoje vojne neutralnosti. “Mi ćemo tražiti, ukoliko ne dobijemo poziv i ukoliko se državna politika okrene ka neutralnosti, od geopolitičkih faktora izvjesne garancije za neutralnost”.

"Ko će da nam garantuje neutralnost, da li će to biti Ujedinjene nacije, kao Turkmenistanu, dok ne uđemo u EU ostaje da vidimo", rekao je Jovović, dodajući da je put evropksih integracija ključan.

Studija o neutralnosti će, kako je naveo, pokazati i trenutni geopolitički koncept. Jovović je ocijenio da su tokom Hladnog rata najbolje “profitirale” vojno neutralne države. On je najavio i organizovanje međunarodne konferencije krajem maja, koja će se, između ostalog, ticati i pitanja ljevice.

"Mislimo da rehabilitacija ljevičarskih ideja mora da odgovori na određena pitanja".

Bukvić: Kampanja za NATO pretvorila u "unosan biznis"

Vojni analitičar Zoran Bukvić je naglasio značaj stručnog i argumentima potkrijepljenog razgovora sa građanima Crne Gore. On je kazao da se kampanja za NATO pretvorila u "unosan biznis".

Bukvić je naveo da će kampanja Pokreta za neutralnost biti bazirana na tri oblasti kojima se najčešće manipuliše u kampanjama za NATO, a to su bezbjednost, strane direktne investicije i podrška javnosti članstvu.

"Mi se zalažemo da u miru ne pripadamo nijednom vojnom savezu", rekao je Bukvić

On je kazao da se ulaskom Crne Gore u NATO povećava opseg novih prijetnji, naglašavajući terorizam.

"Crna Gora bi postala meta svih neprijatelja NATO agresivne politike", rekao je Bukvić.

On je, komentarišući navode o oružanim snagama koje bi Crna Gora trebalo da ima, rekao da se opseg snaga određuje na osnovu “pravilne procjene a ne toga da li je država članica nekog saveza”.

"Mi se zalažemo da u miru ne pripadamo nijednom vojnom savezu", poručio je on, dodajući da bi drugo pitanje bilo ko bi bili saveznici Crne Gore u slučaju agresije ili nemira.

On je rekao da se ni izdaci za odbranu ne bi smanjili ulaskom Crne Gore u NATO.

"Prema odluci iz Velsa od 2020. godine sve članice treba da izdvajaju dva odsto za odbranu, prema Strategijskom pregledu odbrane Crna Gora je trebalo da za odbranu 2020.godine izdvaja 1, 35 odsto BDP", rekao je Bukvić.

On je naglasio da se na osnovu toga može zaključiti da bi Crna Gora, ako postane članica NATO-a, morala da izdvoji oko 30 odsto više za odbranu. Bukvić je rekao da se ulaskom Crne Gore u NATO neće “po automatizmu” povećati strane direktne investicije. Prema riječima Bukvića, od ulaska Hrvatske u NATO 2009. godine, BDP te države je smanjen za 13 odsto.

Bukvić je ukazao i na to da su druge države imale i veću javnu podršku prilikom učlanjenja u NATO. On je naveo primjer Hrvatske koja je imala pdršku od 65 odsto i Albanije gdje je 95 odsto građana bilo za članstvo.

Među najavljenim govornicima na tribinama u sklopu Proljeća za neutralnost su bivši lider DF-a Miodrag Lekić, glavni urednik Dana Nikola Marković, poslanica Jelisaveta Kalezić, ntropološkinja Lidija Vujačić, predsjednik pokreta “Ne u rat, ne u NATO” Gojko Raičević i politikolog Rifat Vesković.

Bonus video: