Izbor direktora posvađao pljevaljski DPS

Da je problem izbor direktora potvrđuje i činjenica da nakon pola godine većina rukovodećih kadrova ima status v.d.
501 pregleda 9 komentar(a)
DPS Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
DPS Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.03.2015. 20:21h

Izbor direktora opštinskih javnih preduzeća i ustanova u Pljevljima mogao bi da dovede do ozbiljnijih nesuglasica unutar Opštinskog odbora DPS-a. Nije isključena ni mogućnost ponovnih izbora jer je jedan dio članstva nezadovoljan kadrovskom politikom partije.

Osim unutarstranačkih previranja koja traju godinama DPS ima problema i sa odabirom kadrova koje će predložiti za čelna mjesta u Opštini, javnim preduzećima i ustanovama, jer se protiv nekih koji bi ispunjavali uslove vodi krivični postupak, a neki ne ispunjavaju uslove tražene konkursom.

Da taj problem postoji pokazuje i podatak da je i nakon šest mjeseci od preuzimanja vlasti lokalna uprava u v.d. stanju jer se na većini čelnih mjesta u Opštini još uvijek nalaze vršioci dužnosti, što zakon ne poznaje.

Ista situacija je i u lokalnim preduzećima i ustanovama, gdje su upravni odbori jedino u Vodovodu i Grijanju izabrali direktore, ali će oni dužnost preuzeti tek kada Skupština opštine da saglasnost.

Da je problem sa deficitom kadra izražen pokazuje i podatak da na konkurs za direktora Centra za sport i rekreaciju u Pljevljima, do juče niko iz DPS-a nije dostavio prijavu.

Na konkurs se jedino prijavio dosadašnji direktor Branko Jestrović, koji nije njihov partijski istomišljenik. Problem oko izbora svojih kandidata DPS ima i u Službi za zaštitu Opštine Pljevlja, gdje su morali da ponište konkurs, iako je to po tvrdnji pravnika suprotno zakonu, jer njihov kandidat nije ispunjavao uslove.

Tačka spoticanja i previranja počela je i odlukom Upravnog odbora “Čistoće” da poništi konkurs za izbor direktora nekoliko dana prije njegovog zaključenja. Šefica pravne službe Stanojka Kljajević kazala je da je konkurs poništen, jer nije bio raspisan u skladu sa Statutom društva, a “Vijesti” juče nijesu mogle da dobiju komentar od Milka Čolovićapredsjednika UO “Čistoće” koji nije odgovarao na naše pozive.

Na konkurs je prije njegovog poništenja prijavu dostavio član DPS-a Haris Krupa koji je priložio i program rada, kako je bilo predviđeno statutom.

Prema informacijama “Vijesti” konkurs je poništen jer se za mjesto direktora favorizuje Radoš Terzić koji navodno nije imao spremljen program rada, zbog kojeg nije mogao da učestvuje na prvom konkursu. Terzić trenutno radi u kabinetu predsjednika Opštine.

U međuvremenu je raspisan novi konkurs koji traje do 29. marta.

Ukoliko bi Terzić bio izabran za direktora za njega bi trebalo da glasa i njegov protivkandidat Krupa, što je praktično nemoguće.

Krupa je nedavno ponovo sjeo u odborničke klupe nakon što je Budimir Bajčetić podnio ostavku. Nepoznanica je da li bi Terzić, koji nije član Opštinskog odbora DPS-a i kojem neki članovi te partije zamjeraju da nije uvijek bio odan partiji, podršku dobio i od koalicionih partenera SDP-a i BS.

Jedan od opozicionih odbornika kazao je “Vijestima” da bi, ukoliko se ne riješi problem oko izbora direktora “Čistoće”, a to se može postići samo ako jedan od kandidata povuče svoju prijavu, rad SO mogao biti blokiran čime bi na vidiku bili novi izbori što bi opozicija spremno dočekala.

Predstoji izbor novog opštinskog odbora i predsjednika DPS-a

Nesuglasice unutar partije dolaze u trenutku kada je za 17. april zakazana opštinska konferencija na kojoj će se birati novi opštinki odbor, a 1. maja predsjednik pljevaljskog DPS-a.

Kao mogući kandidati za predsjednika DPS-a pominju se Igor Golubović i Vesna Milinković, a da su navodno iz igre ispali sadašnji predsjednik Filip Vuković i gradonačenik Mirko Đačić.

Bonus video: