Vujanović još ne zna hoće li na paradu kod Putina

Šefovi država i Vlada većine članica EU odbili da prisustvuju paradi zbog uloge Rusije u Ukrajini
52 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.03.2015. 18:50h

Dok zvaničnici većine zapadnih država neće učestvovati 9. maja na vojnoj paradi, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović još se ne izjašnjava hoće li putovati na obilježavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Iz Vujanovićevog kabineta više od dvije nedjelje "Vijestima" ne odgovaraju hoće li se predsjednik Crne Gore odazvati pozivu da prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi.

Genaral u penziji Blagoje Grahovac smatra da će konačna odluka o putu u Moskvu zavisti od stava vrha Demokratske partije socijalista (DPS).

"Vujanović se ne pita hoće li ići u Moskvu, jer to će odlučiti klan u vrhu DPS-a. Jedno je poštovanje prema ruskom narodu i njegovom doprinosu borbi protiv fašizma, a sasvim je drugo davanje počasti imeprijalističkoj politici Vladimira Putina kroz takve manifestacije kao što je parada", smatra Grahovac.

Najviši zvanični članica EU, Unije i SAD odbili su da prisutvuju paradi u Moskvi, zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Među njima su Barak Obama, Dejvid Kameron, Fransoa Oland, Žan-Klod Junker i Angela Merkel koja je odbila da prisustvuje paradi na Crvenom trgu, navodeći da će dan kasnije položiti vijenac na spomenik neznanom vojniku u Moskvi.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je izjavio da je 26 stranih lidera prihvatilo poziv da prisustvuju paradi, navodeći da se očekuju lideri Grčke, Kipra, Islanda, Norveške, Slovačke, Češke, Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore.

Dolazak su potvrdili i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un, kao i lideri Kine, Kube i Mongolije. Grahovac smatra da crnogorska vlast nastavlja duplu igru u kojoj se samo javno zalaže za integracije.

"Ako Crna Gora iskreno želi u EU i NATO, ne treba biti naročito mudar pa znati šta treba činiti 9. maja. Iskazati poštovanje prema doprinosu ruskog naroda u borbi protiv fašizma, ali ne davati legitimitet Putinovoj politici", kazao je on.

Lobiraju u Briselu i SAD da bi preživjeli

Poziv na paradu u regionu su zasada prihvatili jedino predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Republike Srpske Milorad Dodik. Na primjedbu predsjedavajućeg Savjeta EU Donalda Tuska da na treba ići na paradu, Nikolić je poručio briselskim zvaničnicima da je "nepristojno davati savjete nekome ko savjet nije ni tražio".

Grahovac ne očekuje slične rakcije u slučaju Vujanovićevog odlaska.

"Vrh DPS-a od početka kontrira Vašintonu i Briselu, ali oni to trpe. Dokle skupo plaćena i korumpirana mreža lobista igra važnu ulogu u Brislu i Vašingtonu, vrh DPS-a preživljava".

Bonus video: