Štajnmajer: Fokus na ključnim poglavljima 23 i 24

Štajnmajer je naglasio da je Crna Gora zemlja regiona koja je najdalje napredovala na putu ka EU, što potvrđuje i činjenica skorijeg otvaranja dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima
2 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Frank-Valter Štajnmajer, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.03.2015. 18:43h

U pregovorima Crne Gore sa EU, njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kazao je crnogorskom kolegi Igoru Lukšiću da fokus ostaje na ključnim poglavljima 23 i 24 i izrazio uvjerenje da će u narednom periodu akcenat biti na konkretnoj implementaciji mjera.

Štajnmajer je naglasio da je Crna Gora zemlja regiona koja je najdalje napredovala na putu ka EU, što potvrđuje i činjenica skorijeg otvaranja dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima.

Obostrano je ocijenjeno da je politička saradnja Crne Gore i Njemačke sve intenzivnija i sadržajnija, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Štajnmajer je istakao podršku Njemačke kada je članstvo u NATO u pitanju, pohvaljujući dosadašnje napore na tom planu, ali i ukazujući na potrebu nastavka sprovođenja Akcionog plana za članstvo imajući u vidu odluke samita u Velsu.

Pored razmjene stavova o procesu integracija u EU i NATO, Lukšić je upoznao Štajnmajera i sa „crnogorskim gledanjem na pojedina pitanja kakva su Sutorina, odnosno dinamika rješavanja pitanja Prevlake“, navodi se u saopštenju.

Lukšić se sastao i sa savjetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu i bezbjednosnu politiku Kristofom Hojzgenom, sa kojim je razgovarao o napretku Crne Gore ka NATO i EU, ali i dešavanjima u regionu i šire.

Bonus video: