Odbor u petak o saslušanju povodom slučaja Marović

"Tužilaštvo treba ne samo da ispita odakle je novac stigao na račun, već i gdje se sada nalazi, odnosno da prikupi i analizira novčane transakcije sa tajnog računa i eventualno drugih računa, kako bi nezakonito stečena imovina bila oduzeta", poručila je Ćalović
1 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Foto: Skupstina.me
Odbor za antikorupciju, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 24.03.2015. 18:02h

Odbor za aktikorupciju u petak će se izjasniti o inicijativi MANS-a da se organizuje konsultativno saslušanje ministra pravde, Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda, u vezi sa uvođenjem novog krivičnog djela nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

Izvršna direktrica MANS-a, Vanja Ćalović, smatra da objavljeni slučaj vezan za tajni račun supruge Svetozara Marovića, predstavlja najbolji primjer na kome se mogu sagledati, kako je navela, potencijalni efekti kriminalizacije nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

"Prema podacima kojima raspolaže Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, Marovićeva supruga, Đorđina, je u 2006. i 2007. godini imala 3,8 miliona dolara na računu u Švajcarskoj. Taj tajni račun se ne pominje ni u jednom zvaničnom izvještaju javnog funkcionera Marovića o prihodima i imovini njegove porodice", rekla je Ćalović u saopštenju.

Ona je kazala da tužilaštvo sada treba da utvrdi na koji način je stečen novac koji se, kako je navela, nikako ne može objasniti zvaničnim prihodima i imovinom porodice Marović, odnosno da prikupi dokaze o eventualnim krivičnim djelima iz kojih je novac stečen.

Ćalović je podsjetila da je pravni zastupnik Marovića u četvrtak javno saopštio da se novac više ne nalazi na računu u istoj banci.

"To znači da tužilaštvo treba ne samo da ispita odakle je novac stigao na račun, već i gdje se sada nalazi, odnosno da prikupi i analizira novčane transakcije sa tajnog računa i eventualno drugih računa, kako bi nezakonito stečena imovina bila oduzeta", poručila je ona.

Advokatska kancelarija Justicija, pravni zastupnik Đorđine i Svetozara Marovića, saopštila je da nijedan član porodice Marović nema račun u švajcarskoj HSBC banci.

"Justicija je sa HSBC bankom u Ženevi ostvarila neposredan kontakt, pristupila u tu banku i utvrdila nespornim da ni Đorđina Marović, niti njen suprug, niti bilo koji član te porodice, u toj banci nema nikakve tajne ili skrivene račune", kaže se u saopštenju advokata Vladana Bojića.

Bonus video: