Krivokapić: Na Balkanu su poslije snažnih lidera ostajale slabe države

"Institucija je ono što daje stabilnost, a parlament čuva tu stabilnost i dostojanstvo građana", rekao je Krivokapić
134 pregleda 12 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Martin Šulc, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, Martin Šulc, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 24.03.2015. 17:15h

Crnogorski parlament primjer je za region, a pozitivne ocjene koje dobija svojevrsna su obaveza da se dijalogom stvara kohezija u crnogorskom društvu, ocijenili su predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i predsjednik Evropskog parlamenta (EP), Martin Šulc.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, boravio u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Briselu, tokom koje se sastao sa Šulcom.

"Krivokapić je istakao zadovoljstvo da je u jednoj od prelomnih godina evropskih integracija i odlučujućoj godini za NATO integracije Crne Gore, Šulc dao snažnu podršku ključnim nosiocima u crnogorskom društvu borbe za implementaciju evropskih ideja i istakao lidersku poziciju Crne Gore u evropskim integracijama u regionu zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da je posebno značajno da je neposredno poslije usvajaja zaključaka EP o Crnoj Gori stavljen naglasak na mjerljive i održive rezultate u oblasti vladavine prava – što je, dodaje se, srce ukupnog kretanja Crne Gore ka Evropskoj uniji.

"Tokom susreta Krivokapića i Šulca crnogorski parlament je dobio pohvale, te je ocjenjen kao primjer za region. Sagovornici su zaključili da pozitivne ocjene koje dobija Skupština Crne Gore predstavljaju svjevrsnu obavezu da se dijalogom stvara kohezija u crnogorskom društvu koja će napore učiniti plodotvornijim u interesu izlaska iz krize i boljeg života građana", navodi se u saopštenju.

Krivokapić se u Briselu obratio Odboru za vanjsku politiku EP, u sklopu Konferencije „Razvoj političke kulture i jačanje političkog dijaloga ka održivoj demokratiji“, poručio da je mjera snage demokratije upravo snaga parlamenta, posebno u mladim demokratijama.

"Nejednakost najlakše vodi u demagogiju, a nejednakost i kriza najlakše vode u populizam. Mi na Balkanu imamo iskustvo snažnih lidera poslije kojih su ostajale slabe države. Institucija je ono što daje stabilnost, a parlament čuva tu stabilnost i dostojanstvo građana", rekao je Krivokapić.

Kako je rekao, moramo uzeti odgovornost za bolne promjene.

"Važno je da naše države na Balkanu stabilizujemo i ojačamo. Vast i opozicija treba da dijalogom traže odgovor na zajedničke izazove".

Krivokapić se sastao i sa šefovima poslaničkih grupa u EP, između ostalih sa predsjednikom alijanse socijalista i demokrata u EP, Đanijem Pitelom.

"Sagovornici su istakli da su ciljevi poput vadavine prava, socijalne pravde, slobode medija i stvaranja prosperitetnih uslova za mlade, ono oko čega se moramo zajedno boriti. Tokom susreta je poručeno da crnogorska Skupština ima punu podršku kolega iz EP na svom putu dostizanja i implementacije EU standarda", kaže se u saopštenju.

Zajednički odbor EP i crnogorskog parlamenta će, kako je saopšteno, već narednog mjeseca zasjedati u Crnoj Gori, a Skupština Crne Gore će sa EP biti domaćin okupljanja regionalnih parlamenata na temu "Nezavisnost i reforma pravosudnog sistema u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj".

Bonus video: