Mašulović: Nastavićemo sa odgovornim ispunjavanjem obaveza

"Otvarajući radionicu zamjenik načelnika štaba u Savezničkoj komandi za operacije Mihael Jakovljev i predstavnik Direktorata za vojna partnerstva Ali Cetinkaja pozdravili su napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu ka NATO i pohvalili rezultate u procesu reformi sistema odbrane", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane
0 komentar(a)
Ivan Mašulović, Foto: Savo Prelević
Ivan Mašulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.03.2015. 14:52h

Crna Gora će nastaviti sa odgovornim ispunjavanjem obaveza na putu ka NATO kako bi, do kraja godine, zemlje Alijanse donijele pozitivnu odluku o pozivnici za članstvo, kazao je predstavnik Ministarstva odbrane, Ivan Mašulović.

On je danas, na otvaranju NATO Radionice za koordinaciju partnerskih vojnih aktivnosti u Budvi, ukazao na neophodnost i značaj saradnje među zemljama radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva, uzimajući u obzir nove bezbjednosne izazove na globalnom planu i ograničene finansijske resurse.

"Otvarajući radionicu zamjenik načelnika štaba u Savezničkoj komandi za operacije Mihael Jakovljev i predstavnik Direktorata za vojna partnerstva Ali Cetinkaja pozdravili su napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu ka NATO i pohvalili rezultate u procesu reformi sistema odbrane", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Oni su se, kako se navodi, zahvalili na uspješnoj organizaciji radionice koja je okupila oko 150 predstavnika Partnerskih zemalja, sjedišta NATO u Briselu i NATO komandi.

Iz Ministarstva su naveli da će radionica trajati do 27. marta i da je to najznačajniji događaj koji organizuje Direktorat za vojna partnerstva iz SHAPE, Mons, a održava se na godišnjem nivou.

"Crna Gora je, u skladu sa svojim evroatlantskim opredjeljenjem i statusom NATO pouzdanog partnera, u godini intenziviranog i fokusiranog dijaloga, preuzela ulogu domaćina ove značajne radionice", pojašnjava se u saopštenju.

Moto ovogodišnje radionice je “Razvoj partnerstva - izgradnja budućnosti” koji reflektuje proces NATO tranzicije, ali istovremeno pruža priliku da se razmotre buduće aktivnosti, kako bi se uskladilo planiranje, obuka i izgradnja kapaciteta koji će biti neophodni za naredni period.

"Primarni cilj Radionice je da se partnerskim zemljama pruži prilika i mogućnost da direktno doprinesu procesu planiranja zajedničkih aktivnosti, kao i da tokom bilateralnih konsultacija izraze nacionalne potrebe za obukom", navodi se u saopštenju.

Najavljeno je, da će okviru radionice biti organizovan i sajam Partnerskih trening centara i NATO Centara izvrsnosti, gdje će učesnici moći da se upoznaju sa njihovim ponudama i eventualno identifikuju mogućnosti za saradnju.

"Osim predavanja, biće organizovan i rad u sindikatima koji će se baviti temama individualne i kolektivne obuke, OCC koncepta i vježbi, kao i transformacijom NATO. Tokom radionice se očekuje razmjena mišljenja, intenzivne diskusije i prezentacije, sa ciljem usaglašavanja i pregleda aktivnosti obuke i vježbi koje nude NATO i Partnerske zemlje", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: