Radić: Prvo članstvo u NATO-u pa onda u EU

„Činjenica je da se ne može doći do EU bez bezbjednosne stabilizacije i da, bez obzira na to što EU insistira na tome da nije uslov ulazak u NATO, niko u tranziciji, niko iz istočne i jugoistočne Evrope nije ušao u EU, a da prethodno nije bio dio NATO-a“, rekao je Radić agenciji Anadolija
8 komentar(a)
Aleksandar RAdić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar RAdić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.03.2015. 14:31h

Država ne može postati članica Evropske unije (EU) bez bezbjednosne stabilizacije koja podrazumijeva članstvo u NATO-u, ocijenio je vojni analitičar, Aleksandar Radić.

„Činjenica je da se ne može doći do EU bez bezbjednosne stabilizacije i da, bez obzira na to što EU insistira na tome da nije uslov ulazak u NATO, niko u tranziciji, niko iz istočne i jugoistočne Evrope nije ušao u EU, a da prethodno nije bio dio NATO-a“, rekao je Radić agenciji Anadolija.

On je ukazao na činjenicu da nijedna država u tranziciji nije postala dio EU, a da već nije bila dio NATO-a.

Radić je, kako prenose podgorički mediji, ocijenio da je u Srbiji na vlasti skup partija koje pokušavaju da opet učine nemoguće, odnosno da ne izazovu javno mnjenje, a da pritom Srbiju dovedu do samih vrata NATO-a.

Komentarišući početak NATO bombardovanja na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, Radić je kazao da smatra da je bilo mnogo mogućnosti da se postigne političko rješenje problema, ali da nije postojala nijedna relevantna snaga 1999. godine koja je zaista bila zainteresovana za pokušaj da se sa stvarnim i odlučnim diplomatskim potezima riješi problem.

Upitan da li je misija koju je NATO postavio kao cilj ispunjena, Radić je kazao da, ako se krene od toga da je NATO definisao kao zadatak da izbaci snage bezbjednosti tadašnje Jugoslavije i Srbije sa prostora Kosova, onda je to i učinjeno.

„Ali, kada povučemo crtu ispod svega, posljedice su katastrofalne, utoliko što Kosovo funkcioniše kao država koja nema opipljive, prepoznatljive izvore prihoda. Očigledno je da tamo postoji jedan visok stepen kriminaliteta, a organizovani kriminal je ono što najviše ugrožava čitav prostor Balkana“, objasnio je Radić.

Komentarišući negativan odnos koji javno mnjenje u Srbiji ima prema NATO-u, Radić je rekao da su tome doprinijele i srpske političke elite koje su stimulisale negativan odnos naroda.

Prema njegovim riječima, bilo je lakše pokušavati stimulisati emociju negativnog odnosa prema NATO-u i na tome zarađivati glasove, nego se suočiti sa činjenicom da je sukob završen, kakav god da je bio, i da Srbija ipak traži kao strateško opredjeljenje svoje mjesto u EU.

Bonus video: