Milićević: Vujanović da predloži skraćenje mandata Skupštini

Milićević je kazao da grupa poslanika s jedne izborne liste (DF,SNP i Pozitivna Crna Gora) osnivaju ili najavljuju osnivanje svojih stranaka, saopštavajući da već imaju formiran poslanički ili odbornički klub partije, koja nikada nije izašla na izbore
65 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2015. 14:14h

Narodna stranka (NS) pozvala je danas crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da predloži Skupštini skraćanje mandata, a zatim raspiše vanredne parlamentarne i lokalne izbore.

“Sastavi crnogorske Skupštine i pojedinih lokalnih parlamenata više nemaju izborni legitimitet jer ne odgovaraju volji građana s prethodnih izbora i prijete da u potpunosti dovedu u pitanje suštinu parlamentarizma u državi”, ocijenio je član Predsjedništva NS Željko Milićević.

Prema njegovim riječima, kriza na opozicionoj parlamentarnoj sceni dostigla je vrhunac činjenicom da jedina tri izborna opoziciona subjekta u Skupštini više ne postoje u istom izbornom sastavu sa prethodnih parlamentarnih izbora.

“Njihovi poslanici osnivaju ili će osnovati nove političke partije koje bez izbornog legitimiteta predstavljaju parlamentarne uljeze, lažno se predstavljajući u ime tuđih birača koji ih kao takve nisu glasali na poslednjim izborima”, naveo je u saopštenju Milićević.

On je kazao da grupa poslanika s jedne izborne liste (DF,SNP i Pozitivna Crna Gora) osnivaju ili najavljuju osnivanje svojih stranaka, saopštavajući da već imaju formiran poslanički ili odbornički klub partije, koja nikada nije izašla na izbore.

“Tako da jedna partija, naprimjer DNP, održi osnivački kongres u subotu, a u ponedeljak već ima poslanički klub i preko 20 odbornika u lokalnim parlamentima, koji su izabrani sa druge izborne liste”, rekao je Milićević.

Prema njegovim riječima, URA, koja nije ni postojala u vrijeme izbora, na osnivačkoj Skupštini objavila je da ima dva poslanika i nekoliko odbornika.

Kako je kazao, istu situaciju ima i koristi poslanik Fronta Janko Vučinić, koji kao predsjednik Vlade u sjenci radi na osnivanju Radničke partije.

“Na medijskoj sceni postoji i virtuelna stranka Alekse Bečića, koja za razliku od pomenutih još ne postoji, a uveliko se hvali da ima tri poslanika i desetak odbornika”, dodao je Milićević.

On je podsjetio da je lider DF Miodrag Lekić napustio tu političku grupaciju, i najavio formiranje političke partije Demos.

“Nijedna od novoformiranih a i postojećih stranaka koje napuštaju poslanici, ne da nema siguran izborni cenzus, već ni približnu snagu da pred izbore obezbijedi,shodno Izbornom zakonu, neophodan broj potpisa građana pred državnom ili lokalnom izbornom komisijom”, ocijenio je Milićević.

On je kazao da, pored urušavanja parlamentarizma i izbornog zakonodavstva, te nelegitimne i vanparlamentarne političke organizacije prevarom sjede u parlamentu i svakodnevno uzurpiraju medijski proctor.

“NS smatra da samo vanredni izbori mogu zaustaviti i prekinuti ovaj politički haos i bezakonje, jer ćemo ubrzo doći u situaciju da svaki poslanik može osnovati i posjedovati svoju stranku, koja prije osnivanja ima već osiguran parlamentarni status", upozorio je Milićević.

Bonus video: