Lukovac o referendumu o Makedoniji: Vjerovatno će biti raspisani prijevremeni izbori

„Može se očekivati da NATO i EU nastave, pa i pojačaju angažovanje u regionu gdje je, bez sumnje, prisutan interes i uticaj drugih činilaca koji ne podržavaju širenje Alijanse i jačanje Unije na prostoru Zapadnog Balkana“, smatra Lukovac
75 pregleda 0 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.10.2018. 12:04h

Referendum u Makedoniji, iako sa nedovoljnom izlaznošću, pokazao je da ogromna većina građana koji su glasali podržava dogovor koji otvara put napretka te države, njene evropske i evroatlantske budućnosti i dobrih odnosa u susjedstvu, smatra bivši diplomata Branko Lukovac.

On je agenciji MINA kazao da bi za budućnost Makedonije, kao i za mir, stabilnost, i perspektivu čitavog regiona, bilo daleko povoljnije da je referendum u potpunosti uspio, i da je izašlo više od 50 odsto birača.

„Ipak, ohrabruje opredjeljenje više od 90 odsto građana koji su glasali u prilog podrške dogovoru sa Grčkom u vezi imena Makedonije, i njenog budućeg članstva u NATO i Evropskoj uniji (EU)“, rekao je Lukovac.

Prema njegovim riječima, to je značajno ostvarenje i indikator rastućeg raspoloženja građana.

„Iako sa nedovoljnom izlaznosti, Referendum je pokazao da ogromna većina građana koji su odlučili da iskoriste svoje demokratsko pravo i slobodno iskažu svoju volju, podržava dogovor koji otvara put napretka Makedonije, dobrih odnosa u susjedstvu, kao i njene evropske i evroatlantske budućnosti“, ocijenio je Lukovac.

On smatra da bi takvu slobodno izraženu volju građana trebalo da uvaže svi relevantni politički faktori u Makedoniji.

Na pitanje šta, po njegovom mišljenju, čeka Makedoniju nakon ovoga, Lukovac je kazao da će se nastaviti napori da se dobije potrebna podrška za demokratski izraženu volju građana na referendumu u parlamentu Makedonije.

„Međutim, sa malim izgledima na uspjeh, pa je vrlo vjerovatno da će biti raspisani prijevremeni izbori“, dodao je Lukovac.

Kako je naveo, pozitivna kretanja u Makedoniji biće, sasvim sigurno, nastavljena, uz rastuću podršku dogovoru sa Grčkom u vezi imena države i njenom napretku prema NATO i EU.

„Može se očekivati da NATO i EU nastave, pa i pojačaju angažovanje u regionu gdje je, bez sumnje, prisutan interes i uticaj drugih činilaca koji ne podržavaju širenje Alijanse i jačanje Unije na prostoru Zapadnog Balkana“, smatra Lukovac.

Makedonska Državna izborna komisija saopštila je da je na referendumu u Makedoniji o imenu države glasalo 36,11 odsto birača.

Bonus video: