Tačnost biračkog spiska zavisi od ažurnosti građana

Konjević je kazao da portal omogućava građanima, odnosno biračima, da na jednostavan način provjere da li su upisani u birački spisak, ali i da, u elektronskoj formi, podnesu zahtjev za promjenu adrese prebivališta, na osnovu koje se određuje mjesto glasanja
172 pregleda 2 komentar(a)
biraci.me, Foto: Screenshot (YouTube)
biraci.me, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.03.2015. 13:07h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pripremilo je portal birači.me, saopštio je resorni ministar Raško Konjević i pozvao građane da provjere da li su upisani u birački spisak i, ukoliko je potrebno, promijene adresu prebivališta.

Konjević je na konferenciji za novinare povodom predstavjanja portala, kazao da se time privode kraju obaveze MUP-a u sprovođenju Zakona o biračkom spisku i naglasio značaj podsticanja građana da prijave adresu na kojoj žive jer od toga zavisi tačnost spiska.

Konjević je kazao da portal omogućava građanima, odnosno biračima, da na jednostavan način provjere da li su upisani u birački spisak, ali i da, u elektronskoj formi, podnesu zahtjev za promjenu adrese prebivališta, na osnovu koje se određuje mjesto glasanja.

Konjević je naglasio značaj ažurnosti građana kada je u pitanju tačnost podataka koji se nalaze u novom boračkom spisku.

Prema njegovim riječima, evidencija u biračkom spisku je tačna onoliko koliko su građani ažurni da obavještavaju građane o promjeni adrese.

“Na građanima je da dalje djeluju, a od njihove ažurnosti zavisi i ažurnost i tačnost biračkog spiska”, poručio je on, pozivajući građane da pristupe portalu birači.me.

On je najavio da će MUP, u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za demokratsku tranziciju (CDT) početi kampanju kako bi ohrabrili birače da kroz birački spisak na internetu provjere svoje podatke.

Konjević je kazao da su sve partije obaviještene o svom pravu da pristupe elektronskom biračkom spisku i provjere informacije koje se u njemu nalaze.

On je kazao da je to pravo, shodno Zakonu o biračkom spisku, do sada iskoristila samo Bošnjačka stranka (BS), koja je uputila zahtjev za uvid u birački spisak.

“Nijedna druga partija nije se obratila MUP-u da se stvore tehnički uslovi da bi oni mogli izvršiti uvid u birački spisak”, rekao je Konjević.

On je naglasio da je sada na političkim partijama da “obnove svoje interesovanje” i da upute zahtjeve za instalaciju aplikacije u skladu s odredbama Zakona.

Konjević je poručio da je MUP na raspolaganju svim političkim subjektima u realizaciji tog dijela Zakona.

On je kazao da MUP privodi kraju i aktivnosti koje su vezane za sprovođenje Zakona o izboru odbornika i poslanika u dijelu elektronske identifikacije birača.

Prema riječima Konjevića, MUP bi, do kraja sedmice, trebalo da ove sedmice finalizuje ugovor sa kompanijom koja je dostavila ponudu.

Izvršni direktor CDT-a, Dragan Korivica ukazao je na to da je u Crnoj Gori tema o vraćanju povjerenja u izborni proces svedena na “neku vrstu političke parole”, dok su konkretnije i važnije stvari u drugom planu.

Današnja prezentacija internet izdanja biračkog spiska doprinosi, kako je naveo, da se ta tema vrati u fokus.

Koprivica je podsjetio da se izbori u Crnoj Gori približavaju, redovni ili vanredni, poručujući da je važno da se sve snage mobilišu kako bi se riješili sve preostale probleme.

On je naveo da bi na narednim izborima kritične tačke mogle biti birački spisak i njegova tačnost, uvođenje elektronske identifikacije, sprovođenje kontrole finansiranja političkih subjekata, pokretanje nove Državne izborne komisije i sprječavanje zloupotrebe javnih resursa u izbrne svrhe.

Koprivica je kazao da CDT želi da, saradnjom sa MUP-om, što više uradi kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces.

On je rekao da je ta nevladina organizacija sa kolegama iz drugih organizacija imali uvid u rješenje za birački spisak i “možamo konstatovati da je urađen dobar posao”.

Koprivica je kazao da je izradom biračkog spiska povećana transparentnost i da se mogu vidjeti sve promjene koje se dešavaju na spisku, kao i argumenti zbog kojih su one izvršene.

On je ukazao i na značaj automatizacije čime je, kako smatra, smanjena mogućnost zloupotreba. “Ovo je jedan jako važan korak”.

“CDT i MUP žele da zajedničkom akcijom birački spisak učine boljim”, rekao je Koprivica.

On je kazao da je jako važna adresa prebivališta u biračkom spisku jer će građani prije izbora moći tačno da znaju na kom izbornom mjestu glasaju.

Koprivica je rekao da je problem koji je nastao prilikom upoređivanja novog i starog biračkog spiska nepoklapanje adresa koje su upisane u lična dokumenta i one koja je bila navedena u prošlom biračkom spisku.

On je pozvao građane da provjere te podatke i, ukoliko je potrebno, promijene adrese. “Tačnost biračkog spiska direktno zavisi od ažurnosti građana”, poručio je Koprivica.

Načelnica Službe za informacione tehnologije pri MUP-u, Nataša Starovlah Knežević, predstavila je način na koji funkcioniše portal.

Građani svoje podatke koji su unešeni u birački spisak, kako je objasnila, mogu provjeriti pristupanjem portalu birači.me, unošenjem broja lične karte.

Starovlah Knežević je objasnila da građani mogu provjeriti da li su upisani u birački spisak, adresu prebivališta i mjesto na kom glasaju.

Ukoliko mijenjaju adresu prebivališta, kako je navela, građani to mogu učiniti preko portala kroz opciju “promijeni adresu”.

Prilikom promjene adrese, građani plaćaju samo kurursku uslugu donošenja dokumenta o promjeni adrese na zahtijevanu adresu. “Cijena te usluge je 2,50 EUR”.

Konjević je, na pitanje novinara na koji način kurir dostavlja dokument za promjenu mjesta prebivališta i na koji način se garantuje da će ta osoba na adekvatan način identifikovati birača, naglasio da se ne radi “o običnom kuriru”.

On je objasnio da uslugu donošenja dokumenta na adresu birača sprovodi kompanija Montenomaks, na osnovu ugovora sa MUP-om.

Prema njegovim riječima, procedura je striktno definisana ugovorom sa tom kompanijom, a ranije je tu funkciju ista firma sprovodila za još dvije usluge MUP-a i, kako je naveo, nije bilo prigovora.

“Ukoliko mislite na izjave pojedinih političara iz opozicionih partija, jako je neozbiljno komentartisati podatke biračkog spiska a nijeste ni provjerili šta je u njemu”, rekao je Konjević.

Bonus video: