Vuković: URA djeluje najperspektivnije

Politička opredjeljenja novonastajućih partija mogu nagovijestiti i početak nove faze političkog razvoja u kom dominantan rascjep više nije stav prema državnom pitanju
65 komentar(a)
Građanski pokret, URA, Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Građanski pokret, URA, Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2015. 13:37h

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) djeluje najperspektivnije od svih novoformiranih aktera na političkoj sceni Crne Gore, smatra predavač na Fakultetu političkih nauka, Ivan Vuković.

On je, komentarišući aktuelnu situaciju u vezi sa nastajanjem novih i cijepanjem postojećih opozicionih struktura, kazao da politička opredjeljenja novonastajućih partija mogu nagovijestiti i početak nove faze političkog razvoja u kom dominantan rascjep više nije stav prema državnom pitanju.

Vuković je agenciji MINA kazao da ga posljednja dešavanja u Demokratskom frontu (DF) ne iznenađuju, jer bi, između ostalog, takva programski heterogena koalicija mogla funkcionisati na duži rok jedino ukoliko bi uspjela da okupi najveći dio političkih snaga koje teže promjeni vlasti.

„Nakon poraza Miodraga Lekića na posljednjim predsjedničkim izborima, te propasti prošlogodišnje incijative o formiranju postizbornog saveza sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) na nivou glavnog grada, rekao bih da je bilo samo pitanje trenutka kada će se ovako nešto desiti“, objasnio je on.

Prema njegovim riječima, kraj DF-a, kakav je bio protekle dvije godine, samo je dio procesa sveobuhvatne rekonstrukcije crnogorske političke scene.

Za manje od mjesec dana, kako je rekao, osnovana su čak tri nova politička subjekta – Radnička partija, pokret URA i Demos.

„Uz to, u toku je proces formiranja partije na čijem čelu će biti Aleksa Bečić, dok su se u medijima posljednjih dana pojavile i najave stvaranja nove političke organizacije izrazito suverenističke i, što bi bilo naročito dobro za crnogorsko društvo, jasno liberalne orijentacije“, podsjetio je Vuković.

Iako bi, kako je naveo, konačan zaključak o tome morao sačekati naredne parlamentarne izbore, to bi mogao biti nagovještaj „početka nove faze političkog razvoja Crne Gore koju, po mom sudu, već gotovo dvije decenije politički dijeli isključivo odnos prema državnom pitanju“.

„Među novim igračima na domaćoj političkoj sceni, URA svakako djeluje najperspektivnije, što zbog personalnog sastava, odnosno prisustva politički iskusnih pojedinaca u rukovodstvu pokreta, što zbog izvjesno značajne medijske podrške koju će imati u narednom periodu“, ocijenio je Vuković.

On smatra da će politički učinak URA-e u narednom periodu dominantno zavisiti od toga da li će uspjeti da se jasno programski profiliše, poput, kako je objasnio, nedvosmislenog opredjeljenja za euroatlantske integracije, koje treba pozdraviti. „I u tom smislu se ponudi biračima kao politička alternativa“.

Prema riječima Vukovića, ukoliko čelnici URA-e nastave lošu praksu postojećih opozicionih lidera čije se djelovanje uglavnom, kako je kazao, svodi na ignorisanje političke realnosti u Crnoj Gori (pa i Crne Gore kao političke realnosti), socio-ekonomsku demagogiju i dokazivanje sopstvenog „opozicionog političkog karaktera“, dometi pokreta biće ograničeni.

„I pored lične popularnosti njihovih čelnika (Lekića, Vučinića i Bečića) u jednom dijelu crnogorskog biračkog tijela, ostale opozicione stranke koje su nedavno formirane, ili su u nastajanju, imaće puno teži zadatak da se samostalno „održe“ na domaćoj političkoj sceni“, smatra on.

U organizacionom smislu, kako je objasnio, predstoji im suočavanje s ozbiljnim izazovima, poput nedostatka šire kadrovske baze, nepostojanja partijske infrastrukture i ograničenih finansijskih resursa.

„Otežavajuću okolnost u političkom smislu predstavlja činjenica da će sve tri partije imati gotovo istovjetnu ciljnu grupu potencijalnih glasača. Zbog toga, ukoliko izostane njihov zajednički nastup na narednim izborima, ulazak u parlament predstavljao bi ogroman politički uspjeh za bilo koju od pomenutih stranaka“, ocijenio je Vuković.

Komentarišući odnose unutar koalicije SDP-DPS u kontekstu promjena na opozicionoj sceni, kao i mogućnost da SDP eventualno promijeni dugogodišnjeg političkog patnera, Vuković je kazao da odnosi unutar koalicije sada zapravo djeluju bolje.

„U poređenju s onim što smo imali prilike da gledamo tokom druge polovine prethodne godine, stanje odnosa u vladajućoj koaliciji djeluje značajno bolje“, rekao je on.

Vuković smatra da su programska načela na kojima je formirana DPS-SDP koalicija ponovo u fokusu političkog djelovanja njenih istaknutih predstavnika.

„Tek ostaje da se vidi da li će se ovaj politički savez održati i nakon izbora 2016. godine. Odgovor bi, osim eventualnog poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO savezu, mogao zavisiti i od toga kako će izgledati odnosi unutar dvije partije nakon predstojećih kongresa“, objasnio je Vuković.

U svakom slučaju, kako smatra, ranije pomenuti proces njene reorganizacije, odnosno pojava novih pro-independističkih snaga na crnogorskoj političkoj sceni, mogao bi obeshrabriti zagovornike eventualnog samostalnog izbornog nastupa SDP-a i, na taj način, „uz nepromijenjen stav vrha DPS-a po tom pitanju, ići u prilog očuvanju vladujuće koalicije“.

Bonus video: