Nišani: Zemlje Balkana da slijede primjer Hrvatske i Crne Gore

„Za nas Albance, Crna Gora nije samo susjedna zemlja, već i prijateljska, s kojom dijelimo zajedničke ciljeve i vrijednosti"
60 pregleda 12 komentar(a)
Bujar Nišani, Foto: Reuters
Bujar Nišani, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2015. 18:58h

Crna Gora je korak ispred u odnosu na Albaniju, kada su u pitanju integracije u Evropsku uniju (EU), a modeli Hrvatske i Crne Gore primjeri su koje treba da slijede zemlje Balkana, poručio je albanski predsjednik Bujar Nišani. Nišani se danas na Cetinju, na početku zvanične posjete Crnoj Gori, sastao sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem i poručio da za Albance Crna Gora nije samo susjedna, već i prijateljska zemlja. „Za nas Albance, Crna Gora nije samo susjedna zemlja, već i prijateljska, s kojom dijelimo zajedničke ciljeve i vrijednosti. U ime svih Albanaca, izrazio sam zahvalnost za pomoć Crne Gore tokom poplava koje su pogodile jug Albanije“, kazao je Nišani. On je pohvalio put Crne Gore kada je riječ o integraciji u EU i dodao da u tom smislu Crna Gora predstavlja pozitivan primjer. „Crna Gora je korak ispred u odnosu na Albaniju kada su u pitanju EU integracije i rekao sam predsjedniku Vujanoviću da su modeli Hrvatske i Crne Gore primjeri koje treba da slijede zemlje Balkana. Albanija, kao zemlja NATO-a, potpuno podržava učlanjenje Crne Gore u NATO. Učlanjenje Crne Gore u ovaj savez će povećati stabilnost u ovom regionu“, kazao je Nišani.

On je, govoreći o statusu Albanaca u Crnoj Gori, kazao da se oni u Crnoj Gori osjećaju dobro predstavljeni, „oslanjajući se na Ustav Crne Gore". "Poštuje se pravo svojine, kao i pravo školovanja na albanskom jeziku i upotreba nacionalnih simbola“, kazao je Nišani novinarima na Cetinju. Vujanović je poručio da između dvije države nema otvorenih pitanja, kao i da postoji otvoreni prostor za saradnju u mnogim oblastima, posebno u oblasti ekonomije „Razgovarali smo o saradnji u oblasti integracionih procesa. Crna Gora, koja je u procesu pregovora o pristupanju EU, spremna je da svoja iskustva podijeli sa Albanijom. Sa druge strane, Albanija podržava NATO integraciju Crne Gore, što je za nas posebno važno, jer je Albanija član NATO-a i naš susjed“, rekao je Vujanović. Predsjednici dvije zemlje razgovarali su i o saradnji u oblasti infrastrukture, a najavljeno je da će put Plav-Podgorica, koji dijelom prolazi kroz albansku teritoriju, biti završen do kraja 2016. godine. Vujanović je kazao da obje države treba da podrže u regionalnom smislu dva velika projekta, jadransko-jonski put i jadransko-jonski gasovod. "U oblasti saobraćajne infratsrukture, posebno smo naglasili magistralni put između Plava i Podgorice, koji bi trebao da se završi do kraja 2016. godine. Taj put bi skratio saobraćajnu distancu između Plava i Podgorice za 120 kilometara“, kazao je Vujanović.

Albanija i Crna Gora primjer dobrosusjedskih odnosa

Odnosi Crne Gore i Albanije mogu služiti kao primjer dobrosusjedstva u regionu, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića i albanskog predsjednika Bujara Nišnija.

U saopštenju Kabineta predsjednika se navodi da su Nišani i Krivokapić istakli dobre odnose dvije države.

"Odnosi Crne Gore i Albanije mogu služiti kao model dobrosusjedstva i prijateljstva u ovom regionu", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je ocijenio da su dvije države na istom evropskom putu, koji znači suočavanje sa sličnim izazovima.

"Našim državama ostaje izazov osnažiti vladavinu prava jer je ona najvažniji temelj države", poručio je Krivokapić, dodajući da se nada de će dvije države uskoro biti u zajedničkoj evropskoj kući.

Nišani je ocijenio da su politički odnosi dvije države prijateljski i sadržajni, ističući da postoji veliki prostor za ekonomsku saradnju u potencijalima koji su nedovoljno iskorišćeni.

On je kazao da Albanija podržava Crnu Goru za punopravno članstvo u NATO i EU.

Odnos dvije države doprinosi stabilnosti regiona

Crna Gora i Albanija su prijateljske države i njihov međusobni odnos može poslužiti kao model dobrosusjedstva, čime značajno doprinose stabilnosti regiona, ocijenjeno je u razgovoru premijera Crne Gore, Mila Đukanovića i predsjednika Alabanije, Bujara Nišanija.

Đukanović je, tokom razgovara sa Nišanijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, izrazio zadovoljstvo kontinuitetom dinamičnih odnosa dvije države, intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou i zajedničkim evropskim i evroatlantskim strateškim ciljevima.

"Crna Gora i Albanija imaju odličnu saradnju na bilateralnom planu, čija je perspektiva u zajedničkim infrastrukturnim i energetskim projektima koji će doprinijeti boljem povezivanju i kvalitetu života građana dvije države", ocijenio je Đukanović, navodi se u saopštenju Vlade.

Na sastanku je, kako se dodaje, ocijenjeno da pored izgradnje puteva i modernizacije željezničkog saobraćaja, Crna Gora i Albanija mogu raditi na valorizaciji turističkih potencijala i poljoprivredne proizvodnje i naročito potencijala Skadarskog jezera koje spaja dvije države.

Nišani je iskazao zadovoljstvo kvalitetom odnosa dvije države, ističući u tome ulogu crnogorske Vlade i Đukanovića lično.

“Nišani je visoko ocijenio integraciona dostignuća Crne Gore u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, i naglasio da će prijem Crne Gore u NATO osnažiti stabilnost zapadnog Balkana u cjelini”, kaže se u saopštenju.

On se saglasio da je razvoj infrastrukture i valorizacija energetskih i turističkih potencijala prioritet u saradnji dvije države, ističući da je to u najboljem interesu i Albanije i Crne Gore.

"Đukanović i Nišani su se saglasili da odgovorne države posebnu pažnju poklanjaju odnosima sa susjedima, ističući da to podrazumijeva i posebnu odgovornost za prava manjinskih naroda, koji su važan faktor prijateljstva i ukupne saradnje Podgorice i Tirane”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: