Penziju tražilo 300 policajaca, Konjević bira

Spekulacije zaposlenih da policija nije izmirila doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje demantovao je direktor Fonda PIO Dušan Perović
199 pregleda 31 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.03.2015. 17:41h

Više od hiljadu policajaca zainteresovano je da napusti službu, ali je do sada samo oko 300 službenika podnijelo zahtjev za penzionisanje, saznaju “Vijesti” u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Prema nezvaničnim saznanjima iz te državne institucije, do sada je oko 150 policajaca dobilo odobrenje ministra Raška Konjevića za odlazak u mirovinu.

“Vijesti” saznaju da je većina zainteresovanih za penzionisanje odustala od te namjere nakon što su u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) dobili informaciju o iznosu eventualne penzije, koji bi mogli da dobiju.

Osim što bi penzije mnogim policajcima bile veoma niske, sagovornici “Vijesti” iz policije zainteresovani da je napuste, tvrde da vlada nezadovoljstvo što u penziju neće moći da odu svi koji to žele, jer neće imati saglasnost ministra.

Spekulacije zaposlenih da policija nije izmirila doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje demantovao je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, u čijem sastavu je i Uprava policije, izmirilo je obaveze za PIO za svoje zaposlene u cjelosti”, kazao je Perović “Vijestima”.

Policajci sa kojima su “Vijesti” razgovarale ocijenili su da Konjević želi da zadrži “časne i iskusne policajce”, koji bi u penziju jer su nezadovoljni statusom, a navodno im ne nudi im nikakav podsticaj da ostanu. “Penzijom nagrađuje neradnike i loše policajce i ljude odobravajući im odlazak. Na taj način čisti policiju preko naših leđa”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz policije.

Njegov kolega sumnja i da se “hvataju veze” kod ministra i direktora policije za zeleno svjetlo za odlazak. “Zakon je isti za sve i mora jednako da se primijeni ako svi ispunjavamo jednake uslove”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz MUP-a.

Izmijenjenim Zakonom o unutrašnjim poslovima u starosnu penziju može policijski službenik koji podnese takav zahtjev, a ministar mu odobri, pod uslovom da mu radni odnos prestane do 1. aprila 2015. godine, ako je do 31. januara 2015. godine navršio 40 godina života i 20 godina staža osiguranja, od čega najmanje deset godina efektivno na poslovima sa benificiranim radnim stažom.

“Zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju podnosi se Fondu PIO najkasnije do 1. jula 2015. godine,” rekao je Perović. Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović danima vagaju kome od zaposlenih u službi da odobre odlazak, jer pokušavaju da zadrže iskusan kadar.

Zbog toga svaki zahtjev za penzionisanje prvo ide u kabinet direktora Uprave policije, pa tek onda na ministrov sto. Uprkos činjenici da će penzije policajcima biti veoma niske i da većina njih nema riješeno stambeno pitanje, navodno raste raspoloženje zaposlenih za odlazak iz službe.

Iz MUP-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o broju zahtjeva za odlazak u penziju, i onima koji su odobreni.

Penzija policajcima po izmijenjenom zakonu određuje se tako što se uzima prosjek iz prethodne kalendarske godine, ako je to povoljnije za njega, pa se taj iznos uvećava za 20 odsto, ali ne može biti veći od najvišeg iznosa starosne penzije u državi.

Sindikat: Razgovarali smo sa ministrom, još nemamo stav

Neki policajci su ogorčeni na Sindikat koji do sada nije uputio nijednu primjedbu na situaciju oko penzionisanja službenika. Nekoliko sagovornika “Vijesti” je reklo da ih to ne čudi jer je rukovodstvo sindikata birao menadžment policije, a ne zaposleni i da se to sada najjasnije vidi jer ne štite prava radnika.

Predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević kazao je “Vijestima” da je imao sastanak sa ministrom Raškom Konjevićem.

“Ali nemamo još zvaničan stav”, rekao je Šuškavčević.

Kazao je da ga ne mogu ni imati dok ne vide kome je odobreno penzionisanje, a kome ne, te da je rano za primjedbe jer se čekaju konačni spiskovi.

“Mi smo svakako stava da zakon treba da bude jednak za sve”, rekao je Šuškavčević.

Bonus video: