Janjušević: Lekić pokazao da ima kapacitet da ugrozi DPS

"Mislim da je pregrupisavanje završeno i da bi trebalo da krenu u proces ukrupnjavanja novoformiranih subjekata kroz parafiranja odredjenih sporazuma i memoranduma koji će ih obavezivati na zajedničku saradnju i eventualno koaliranje pred prestojeće parlamentarne izbore",rekao je Janjušević
81 pregleda 19 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.03.2015. 13:11h

Pregrupisavanje na crnogorskoj opozicionoj sceni je završeno i trebalo bi da se krene u ukrupnjavanja novoformiranih subjekata, parafiranja sporazuma i memoranduma i eventualnom koaliranju pred parlamentarne izbore, smatra direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

Upitan da li je realno očekivati da Miodrag Lekić,koji je osnovao novu partiju Demos, ostane jaka figura da može ponovo uspostaviti opoziciono jedinstvo kao pred predsjedničke izbore, Janjušević je kazao da je Lekić pokazao rezultatom predsjedničkih izbora da ima kapacitet da ugrozi Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Kako je pojasnio, taj potencijal se prvenstveno ogleda u tome što je uspio da za njega glasaju Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani , Albanci, navodeći da je čak uspio nešto što nikom do tada nije pošlo za rukom, a to je da uđe u biračko tijelo DPS-a.

"To su pokazale čak i površne analize sa biračkih mjesta. Taj kredibilitet nije potrošen za nepune dvije godine, jer mu je pošlo za rukom da okupi opoziciju oko koncepta prelazne vlade", rekao je Janjušević agenciji MINA.

Nakon problema u Pozitivnoj, Socijalističkoj narodnoj partiji i Demokratskom frontu, stvorene su nove partije -Građanski pokret URA, Radnička partija, Demokratska narodna partija, Demos, a i Aleksa Bečić je najavio formiranje stranke.

"Mislim da je pregrupisavanje završeno i da bi trebalo da krenu u proces ukrupnjavanja novoformiranih subjekata kroz parafiranja odredjenih sporazuma i memoranduma koji će ih obavezivati na zajedničku saradnju i eventualno koaliranje pred prestojeće parlamentarne izbore",rekao je Janjušević.

Najavljeno zbližavanje URA, Demosa i Bečića

Upitan koga od opozicionih stranaka vidi kao programski najbliže, odnosno čiju saradnju bismo mogli očekivati,a koje su od njih na suprotnim stranama, Janjušević je rekao da su već najavili eventualne bliskosti URA, Demos i Aleksa Bečić.

" Dok sa druge strane imamo najave mogućih koaliranja SNP-a i Pozitivne(više ih zbližava politički pragmatizam jer se pojedinačno kreću oko cenzusa) , dok bi sa treće strane Front bio jaka opoziciona grupacija kojoj bi gravitiralo opoziciono biračko tijelo i ne bi se rasipalo", pojasnio je on.

Prema riječima Janjuševića, ukoliko bi se opozicija tako pozicionirala pred parlamentarne izbore vladajuća koalicija bi bila zaista rezultatski ugrožena u izbornoj utakmici.

Upitan da li je godina i po, koliko je ostalo mandata Vladi, dovoljan period da se opozicija sinhronizuje, ojača i naredne parlamentarne izbore učini neizvjesnim, on je kazao da će kao do sada,od procjene DPS-a zavisiti kada će izbori biti.

"Kada DPS procijeni i snagu opozicije i svoju unutrašnju stabilnost izaći će na izbore. Opozicija ima dosta vremena da se profiliše, organizuje i koliko toliko infrastrukturno pokrije", ocijenio je Janjušević.

Prisjetimo se 1996 i Narodne sloge

On je podsjetio da je svako iole ozbiljnije udruživanje opozicije pred parlamentarne izbore, stvaralo nestabine vlade u postizbornom dijelu.

"Prisjetimo se 1996. godine i Narodne sloge.Poslije tih izbora desile su se turbulencije u DPS-u i ta vlada trajala je do maja 1998. godine.Pred izbore u aprilu 2001. imali smo dvije jake koalicije koje su predvodili DPS i SNP i koje su koncipirane na državotvornoj platformi, a između njih je bio Liberalni savez", naveo je Janjušević.

Prema njegovim riječima, poslije tih izbora DPS i SDP nijesu imale većinu za formiranje vlade a Liberalni savez je podržavao manjinsku vladu do oktobra 2002.

Pred izbore 2012.godine, podsjetio je, formirani su DF i Pozitivna Crna Gore, što je rezultiralo jako nestabilnu Vladu sa šest partija.

"Ako opozicija ne bude išla ovom komparativnom analizom koja ih upućuje na udruživanje imaće efekat sa parlamentarnih izbora 2009. god, kada je zbog razjedinjenosti opozicije prosuto oko 40 hiljada glasova ,što je u prevodu na mandate značilo devet izgubljenih mandata", zaključio je Janjušević.

Bonus video: