Kentera: Do momenta odlučivanja o ulasku u NATO, više od pola građana će biti za

Kako je rekao, Crna Gora nije dobila poziv u Velsu, jer realno posmatrano, nije ni bilo očekivanja da ga dobije. „Na tu odluku tada definitivno nije uticala situacija u Ukrajini, već prije svega činjenica da tada za to nismo bili spremni“
9 komentar(a)
Savo Kentera, Foto: Luka Zeković
Savo Kentera, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.03.2015. 11:37h

Dešavanja na globalnom planu neće negativno uticati na Crnu Goru i dobijanje pozivnice za NATO, a prilikom donošenja odluke većina zemalja članica rukovodiće se samo procjenom postignutih rezultata, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza, Savo Kentera.

On je rekao da, kad su u pitanju reforme na putu ka Alijansi, napredak Crne Gore definitivno postoji, ali da posao još nije završen.

„Ne zaboravimo da dobijanje pozivnice ne znači automatski i ulazak u NATO. Mi se moramo ponašati i djelovati kao da znamo da će do poziva doći. U ovom momentu više je nego izvjesno da će poziv uslijediti“, kazao je Kentera agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, nebitno je da li će to biti do kraja ove godine ili u prvoj polovini naredne godine. „Bitan je proces i da svima pokažemo istinsku volju i da sistem u državi može da funkcioniše“.

Kako je rekao, Crna Gora nije dobila poziv u Velsu, jer realno posmatrano, nije ni bilo očekivanja da ga dobije. „Na tu odluku tada definitivno nije uticala situacija u Ukrajini, već prije svega činjenica da tada za to nismo bili spremni“.

„Ne vjerujem da će dešavanja na globalnom planu uticati negativno na Crnu Goru i dobijanje pozivnice za NATO. Vjerujem da će se članice prilikom donošenja odluke rukovoditi isključivo njihovom procjenom postignutih rezultata i ničim drugim“, poručio je Kentera.

On je rekao da je kampanja Vlade za ulazak zemlje u NATO tek počela, zbog čega je potrebno sačekati da prođe određeno vrijeme kako bi se vidjeli i rezultati, dodajući da se ne može očekivati da podrška poraste preko noći za par procenata.

„Bitno je da Vlada nastavi u kontinuitetu sa svim svojim aktivnostima, ali isto tako i sve ostale političke partije koje se zalažu za ulazak u NATO. Koordiniranim aktivnostima možemo očekivati da će doći i do pozitivnih rezultata“, naveo je on.

Kentera je, kako je rekao, siguran da će se, do momenta kada se bude odlučivalo o ulasku u NATO, više od pola građana zalagati za ulazak u Alijansu.

On je, govoreći o navodima ruskog ambasadora u Podgorici da nema primjera da je ulazak u Alijansu donio ekonomski napredak ili mir nekoj državi, rekao da ambasador odlično zna kolike su ekonomske koristi od ulaska neke zemlje u NATO, i da li je NATO negdje donio mir ili nije.

„Ali njegovu izjavu u potpunosti razumijem. Nije realno očekivati da on govori o prednostima članstva u NATO“, rekao je Kentera.

On je, dodao je, siguran da ulazak Crne Gore u NATO neće narušiti odnose Crne Gore sa Rusijom, jer taj odnos ne počiva na odnosima između pojedinaca.

„Baš kao što i u Rusiji mnogi misle drugačije od predsjednika Putina, ali se boje da to i saopšte, kako ne bi završili kao Nemcov i mnogi prije njega, tako i u Crnoj Gori narod vrlo dobro zna da je vrijeme pojedinaca nešto što je prolazno. Jedino su djela i postupci ono što ostaje iza nas i o čemu će suditi pokoljenja“, naveo je Kentera.

On smatra da je veoma bitno da čitav region što prije postane dio Alijanse, upravo zbog toga što se, kako je kazao, radi o jednom izuzetno nestabilnom području, koje je kroz istoriju uvijek prolazilo kroz neke ratove i sukobe.

„Ulaskom u Alijansu, svaka država će nedvosmisleno potvrditi svoju državnost, koja u ovom momentu realno posmatrano može biti narušena. Takođe, veoma bitan faktor jeste i borba protiv islamskog ekstremizma na ovim prostorima, gdje sve države moraju pokazati spremnost da se na najefikasniji način suprostave ovom rastućem problemu“, kazao je Kentera.

Najbolji okvir za to je, rekao je, upravo NATO. „Preko koga će moći da dijele obavještajne podatke, dobiju pristup povjerljivim informacijama, kao i da koordiniranim aktivnostima uspješno suzbijaju ovaj problem u samom korjenu“.

„Više puta sam ponovio da nema stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu dok sve zemlje ovog regiona ne postanu članice NATO saveza, uključujući i Srbiju“, rekao je Kentera.

Prema njegovim riječima, Srbija neće u skorije vrijeme postati članica NATO saveza, jer za sada ne postoji politička volja za tako nešto.

„Kada se situacija promijeni, Srbija će kao i sve druge zemlje morati proći kroz isti proces za dobijanje pozivnice i tu neće biti nikakvih povlastica“, zaključio je Kentera.

Bonus video: