Značajan korak za razvoj odnosa između Crne Gore i Čada

"Predstavnici Čada izrazili su interes za iskustva Crne Gore iz perioda tranzicije u domenu izgradnje demokratskih institucija, jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava u cilju postkonfliktne stabilizacije i održivog razvoja društva u Čadu", dodaje se u saopštenju
77 pregleda 3 komentar(a)
Milorad Šćepanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milorad Šćepanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.03.2015. 10:45h

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Crne Gore i Čada predstavlja značajan korak za dalji razvoj prijateljskih odnosa između dvije zemlje, kao i podsticaj za unapređivanje međusobne saradnje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

To su ocijenili predstavnici Crne Gore i Čada pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujorku, ambasadori Milorad Šćepanović i Cherif Mahamat Zene nakon potpisivanja Protokola o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

"Ovim činom se, u skladu sa politikom crnogorske Vlade Crne Gore, ujedno proširuje osnova za intenziviranje kontakta i odnosa između Crne Gore i afričkih zemalja u cilju materijalizacije šansi za razvoj ekonomske i drugih oblika saradnje", kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Sagovornici su, kako se navodi, istakli obostrani interes i spremnost da se istraže područja buduće moguće saradnji pri čemu je ukazano na turizam, poljoprivredu, energetiku, naučno-tehnološku i druge oblasti.

"Predstavnici Čada izrazili su interes za iskustva Crne Gore iz perioda tranzicije u domenu izgradnje demokratskih institucija, jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava u cilju postkonfliktne stabilizacije i održivog razvoja društva u Čadu", dodaje se u saopštenju.

U razgovoru dva stalna predstavnika razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim pitanjima saradanje unutar UN-a tokom 69. zasjedanja Generalne skupštine sa posebnim osvrtom na teme od obostranog značaja kao što su mir i bezbjednost, održivi razvojni ciljevi, post 2015 razvojna agenda, klimatske promjene, vladavina prava i zaštita i promocija ljudskih prava.

"Sagovornici takođe razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima na međunarodnoj sceni, kao i o glavnim izazovima na agendi UN", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: