Brže će ići kad je Duško Marković zaobiđen

Specijalna tužiteljka uputila je zamolnicu za pružanje pravne pomoći u istrazi računa koristeći Evropsku konvenciju o pravnoj pomoći
10 komentar(a)
Ivica Stanković, Branka Lakočević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Branka Lakočević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2015. 07:35h

Članica skupštinskog Odbora za pravosuđe Azra Jasavić pozdravila je odluku tužilaštva da prečicom dođe do podataka o tajnom računu porodice Marović u švajcarskoj filijali HSBC banke 2006. i 2007, kada je na njemu bilo 3,8 miliona dolara.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović uputila je zamolnicu za pružanje pravne pomoći u istrazi računa, koristeći Evropsku konvenciju o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima koju je donio Savjet Evrope a primjenjuju ga članice.

Tužilaštvo je namjerno zaobišlo Ministarstvo pravde kako postupak ne bi trajao godinama, kao u slučaju istrage korupcije prilikom privatizacije “Telekoma”, gdje donedavno još nije bila pristigla dokumentacija upravo iz Švajcarske za koju je Ministarstvo uputilo zahtjev prije više mjeseci. Bivši ministar pravde Duško Marković je posljednjeg dana svog mandata negirao da im se tužilaštvo obratilo za međunarodnu pomoć, nakon čega je dan kasnije na sajtu VDT-a objavljeno da su oni taj put zaobišli.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić smatra da je dobro što Tužilaštvo ne ponavlja istu praksu i navodi da se prema njenim saznanjima Konvencija SE rijetko koristila do sada.

Ta Konvencija iz 1959. sa dodatnim protokolima predviđa mogućnost direktne komunikacije pravosudnih organa članica SE, ali se po pravilu primjenjuje klasični put preko Ministarstva pravde, objasnio je

“Vijestima” upućeni izvor. Ona se zahtijeva u konkretnom slučaju i predstavlja takozvanu “malu međunarodnu pravnu pomoć”.

Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović (DF) saglasan je sa inicijativom MANS-a da treba otvoriti pitanje uvođenja krivičnog djela nezakonito bogaćenje javnih funkcionera.

MANS je juče od Odbora zatražio hitno organizovanje konsultativnog saslušanja ministra pravde Zorana Pažina, vrhovnog tužioca Ivice Stankovića, predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, predsjednika Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodana Lekovića i kolega iz civilnog sektora.

Oni su potrebu uvođenja novog krivičnog djela vezali za Marovićev slučaj. Bulatović je u skupštinskoj diskusiji oko izbora novih ministara rekao da bi prvi zadatak Pažina trebalo da bude pokretanje izmjena KZ. “Vijesti” su juče pokušale da čuju mišljenje novog ministra pravde, ali je on ignorisao telefonske pozive i poruku.

Njegov prethodnik Duško Marković bio je protiv takve mogućnosti.

Sveto za sebe potpisao Konvenciju SE

Ukaz o proglašenju jednog od dodatnih protokola na Konvenciju SE, na osnovu koje je specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović tražila pomoć za tajni račune porodice Marović u Švajcarskoj, potpisao je Svetozar Marović kao predsjednik državne zajednice SCG.

To se dogodilo 2006, upravo kada je porodica Marović u HSBC banci imala 3,8 miliona dolara koji su bili na računu njegove supruge Đorđine.

Bonus video: