Knežević: Luču otpora crnogorskog naroda niko ne može da ugasi

Na Kongresu je pročitan telegram protoreja, Velibora Džomića koji, kako je saopšteno, podržava DNP
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2015. 18:29h

Demokratska narodna partija (DNP), kao jedan od konstituenata Demokratskog fronta (DF), afirmisaće opoziciono jedinstvo, a jedan od principa te stranke biće institucionalna smjena aktuelnog režima, poručio je predsjednik DNP, Milan Knežević.

On je danas, na Prvom Kongresu te partije, kazao da „luču otpora“ crnogorskog naroda niko ne može da ugasi.

“Mi ćemo raditi na afirmisanju opozicionog jedinstva i pronalaženju optimalnog modela funkcionisanja koji će biti zasnovan na poštovanju različitosti i pronalaženju zajedničkog imenitelja, a to je institucionalna smjena aktuelnog režima i DF je upravo nastao na ovim principima“, kazao je Knežević u Staroj zgradi Vlade.

On je rekao da DF i DNP, kao dio tog političko saveza, nemaju razloga da brinu za svoju političku budućnost, već da na talasu odlučnosti još snažnije krenu u osvajanje slobode.

„DNP nikad neće biti partija u prvom licu jednine, već će uvijek biti u prvom licu množine. Bićemo mi, jer bez vas sve ovo ne bi imalo smisla“, kazao je Knežević.

On smatra da je DF, kao najjači opozicioni savez političkih partija, formirana u trenutku kad se Crna Gora nalazila na istorijskom raskršću, „pretvorena u zarobljenu, poluprivatnu državu sa visokom korupcijom, organizovanim kriminalom, uništenom privredom, povećanim siromaštvom sa slabim i razjedinjenom opozicijom koja nije bila u stanju, a neki nisu ni željeli da se suprotstave aktuelnom režimu“.

„Vrijeme je potvrdilo ispravnost naših odluka. Nakon 2012. godine u Crnoj Gori više ništa neće biti isto“, ocijenio je Knežević.

On je kazao da je Demokratska partija socijalista (DPS), tada ostvarila "najgori" izborni rezultat, od svoga postojanja, osvojivši 30 mandata.

„Da je tada u opoziciji bilo mudrosti, odvažnosti i da su se ključni politički subjekti grupisali u DF, odgovorno tvrdim da bi danas opozicija formirala Vladu“, tvrdi Knežević.

Prema njegovim riječima, sa ostalim konstituentima DF-a, DNP vodi iskrenu i poštenu borbu protiv režima poštujući razlike kojih je malo i institirajući na sličnostima koje su ih okupile.

„Dodatni ton našem djelovanju davao je i doskorašnji predsjednik DF, Miodrag Lekić sa kojim smo imali konkretnu saradnju kroz sve izborne cikluse“, kazao je Knežević.

On je objasnio da je saradnja sa Lekićem bila dragocjeno iskustvo i da su mu u DF-u zahvalni na tome, poručujući da taj politički savez nastavlja dalje u borbi protiv aktuelnog režima.

Na Kongresu je pročitan telegram protoreja, Velibora Džomića koji, kako je saopšteno, podržava DNP

Knežević je najavio da će uskoro krenuti u snažno organizovanu kampanju obilaska crnogorskih gradova, kako bi u neposrednoj komunikaciji, utvrdili dalje pravce djelovanja.

„Ako su građani za organizovanje mirnih protesta, koji bi doveli do fer i demokratskih izbora, dužni smo da stanemo ispred njih i preuzmemo javnu odgovornost za demokratske promjene“, kazao je Knežević.

On je ocijenio da trenutno fragmentiranje opozicione scene i naglašene sitno stranačke kalkulacije, i „sujete kvazi lidera“ zbunjuju opozicionu javnost, a da uloga DF i DNP, kao njenog konstituenta, dobijaju na težini.

Kako je naveo, refererendum 21. maja bio je brutalno pokraden što je, kako smatra, prouzrokovalo da se stvori sadašnja poluprivatna država i da se oni koji su glasali za zajedničku državu sa Srbijom smatraju za unutrašnje neprijatelje i građani drugog reda.

„Zalagaćemo se da srpski jezik kao većinski bude normiran kao službeni u Ustavu, za afirmaciju vjerskih sloboda i zaštitu imovine mitropolije crnogorsko primorske i njenog sveštenstva koje je izloženo progonu i golgoti“, poručio je Knežević.

DNP će se, kako je dodao, zalagati za skraćenje državne himne za dvije posljednje strofe i uvođenje narodne trobojke zastave.

Knežević je objasnio da je DNP protiv učlanjenja države u NATO, ali da građani, kako je kazao, o tome treba da odluče na referendumu.

DNP podržava, kako je rekao, nastavak procesa evropskih integracija i ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 i 24 i dobre odnose sa državama u regionu, a posebno sa Srbijom.

Knežević je kazao da Rusija predstavlja dokazanog dobrotvora, pokrovitelja i zaštitnika Crne Gore, ocijenjujućida bi sa njima trebalo da država razvija najprisnije odnose na ekonomskom, kulturnom, duihovnom i društvenom planu.

Predsjednik Nove srpske demokratije (NOVA), Andrija Mandić, kazao je da će, sa drugim konstituentima DF-a, raditi na srpsko-crnogorskom pomirenju, jer je to, kako on smatra, preduslov za smjenu vlasti.

„Obećavam vam da će DF biti jači, jer će nam se priključiti i drugi koji će slobodnom voljom ući u našu partiju“, poručio je Mandić.

On je pozvao sve koji žele da mijenjaju Crnu Goru da se priključe tom opozicionom savezu.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, kazao je da je potrebno napraviti novu Crnu Goru koja će biti slobodna, časna i poštena.

„Mi se dosta razlikujemo, ali imamo jedan zajednički cilj, a to je da se borimo protiv režima koji je izbrisao moral, čast i razliku između dobrog i lošeg“, poručio je Medojević.

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić ocijenio je da je lider DF-a bila i ostala ideja o časnoj, poštenoj i građanskoj državi.

On smatra da Crnoj Gori nije potrebna Vlada u sjenci.

„Crnoj Gori je potrebna Vlada hrabrih i poštenih ljudi koji će biti sposobni da oslobode državu i stvore državu u interesu građana“, ocijenio je Vučinić.

Na Kongresu je pročitan telegram protoreja, Velibora Džomića koji, kako je saopšteno, podržava DNP.

Kongresu u prepunoj sali stare zgrade Vlade prisustvovao je ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko, potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović i predsjednik Partije penzionera Vojin Vuletić.

Galerija

Bonus video: