SNP Mojkovac: Dva skandala na sjednicama Skupštine opštine

123 pregleda 3 komentar(a)
Opština Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Opština Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2015. 19:56h

Vjerovatni razlog ukidanja radio i TV prenosa Skupštine opštine Mojkovac je pokušaj da se spriječi da građani Mojkovca saznaju činjenice o dosadašnjem radu direktora Doma kulture i nizu nezakonitosti prilikom njegovog ponovnog izbora, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP) Mojkovac

"Dugo odlagani nastavak VIII sjednice Skupštine opštine Mojkovac koja je započeta 25.februara, dakle prije ravno dvadeset dana, pokazao je da su svi oni koji su sumnjičavo očekivali njen nastavak bili apsolutno u pravu. Odmah na početku desio se skandal, najavljen dan ranije od direktora Doma kulture Rodoljuba Ćorića da neće biti radio i TV prenosa. Ćorić je inače stvarni vlasnik RTV Mojkovac ali je po izboru za direktora Doma kulture prenio vlasništvo na drugo lice", kazao je Veselin Jovanović, predsjednik kluba odbornika SNP Mojkovac.

On je dodao da je prva tačka u nastavku sjednice bila Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izboru direktora JU Centra za kulturu.

"Iako je bivši direktor Ćorić pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja, Savjet Centra za kulturu ga je opet izabrao za direktora. Odluka je donesena 16.07.2014.godine, a saglasnost se traži poslije čitavih osam mjeseci, da bi za svo to vrijeme bivši direktor nezakonito obavljao dužnost zbog isteka mandata. Savjet Centra za kulturu je bio obavezan po Zakonu o radu, Čl. 130, da ga suspenduje zbog podizanja optužnice za krivično djelo zloupotreba položaja. I pored argumentovanih upozorenja odbornika SNP, ukazivanja na veliki broj nezakonitosti, kršenja Zakona o radu, Zakona o kulturi i Krivičnog zakonika Crne Gore odbornici DPS-SDP, izglasali su da osuđeni Rodoljub Ćorić dobije još jedan mandat u Domu kulture, gdje je i počinio pomenuto krivično djelo", istakao je Jovanović.

Po njegovim riječima novi skandal se desio prilikom usvajanja Predloga programa podizanja spomen-obilježja u opštini Mojkovac.

"Prvo su ovlašćeni predlagači iz Opštine pokušali da prikriju činjenicu da na spisku spomenika podignutih poslije 15. novembra 1971. godine nema spomenika pod rednim brojem 11, junacima Mojkovca palim u ratovima 1990-1999.godine. Na intervenciju odbornika SNP dobili smo odgovor koji su u nevjerici saslušali čak i odbornici vladajuće koalicije, a koji je izazvao buru negodovanja opozicionih odbornika. Pročitano je nebulozno obaveštenje Komisije za spomen-obilježja Ministarstva kulture da ovaj spomenik ne može dobiti saglasnost, zato što poginuli poslije 1993.godine nijesu bili pripadnici JNA odnosno da nije riječ "o vojnoj jedinici koja se istakla za slobodu Crne Gore", rekao je Jovanović.

On je kazao da se SNP zgražava zbog toga što se kako kaže i Ministarstvo kulture uključilo u prekrajanje istorije, nepoštujući ni poginule vojnike, koji su hrabro izgubili svoje živote, zahvaljujući politici istih onih koji i danas vode Crnu Goru, stalno produkujući nove podjele, vrijeđajući sa ovim porodice palih boraca.

"Vjerovatno će sledeći korak biti pokušaj uklanjanja ovog spomenika ali to im sigurno narod neće dozvoliti. Odbornički Klub SNP Mojkovac, uz pomoć pravnih stručnjaka SN učiniće sve da se ove nezakonite odluke stave van snage, a da pojedinci odgovorni za njihovo donošenje snose pravnu i političku odgovornost", zaključio je Jovanović.

Bonus video: