Pejović: Energetika, turizam i poljoprivreda prioriteti u razvojnim planovima Crne Gore

Zajednički ocijenjeno da će saradnja na tom polju doprinijeti kvalitetnijem usklađivanju nacionalnih politika i zakonodavstva sa zahtjevima EU u oblasti zaštite životne sredine
0 komentar(a)
Aleksandar Pejović,  Gracijela Leokadija Gavrilesku, Foto: MVPEI
Aleksandar Pejović, Gracijela Leokadija Gavrilesku, Foto: MVPEI
Ažurirano: 20.03.2015. 17:10h

Rumunija će nastaviti da podržava Crmu Goru u procesu pristupanja Evropskoj Uniji (EU), saopšteno je nakon sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Pejovića sa predstavnicima rumunske Vlade i parlamenta

„Rumunija će, kroz brojne programe saradnje, nastaviti da podržava prijateljsku Crnu Goru u ostvarenju evropskih ciljeva“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Pejović je sa rumunskom ministarkom životne sredine, vode i šuma, Gracijelom Leokadijom Gavrilesku, razgovarao o saradnji dvije države u kontekstu sprovođenja Memoranduma o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

„U tom dijelu su razmotreni modaliteti političke i tehničke saradnje i podrške Rumunije u sprovođenju politike EU putem prenosa naučnog i tehničkog znanja i iskustva“, kaže se u saopštenju.

Zajednički ocijenjeno da će saradnja na tom polju doprinijeti kvalitetnijem usklađivanju nacionalnih politika i zakonodavstva sa zahtjevima EU u oblasti zaštite životne sredine.

Pejović je Gavrilesku predstavio rad Crne Gore na izradi sveobuhvatne nacionalne strategije i akcionog plana za prenošenje i primjenu evropskih propisa u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, uključujući planove razvoja administrativnih kapaciteta i procjenu finansijskih potreba.

U saopštenju se navodi da je Pejović razgovarao i sa ministrom evropskih fondova, Euđenom Orlandom Teodorovićijem o aktivnostima u pravcu otvaranja 22. poglavlja i pripremi za korištenje strukturnih fondova EU.

Teodorovići je prenio iskustvo Rumunije u korištenju fondova EU i istakao važnost pravovremene pripreme i zrelosti projekata za buduće efikasno korištenje strukturnih fondova EU.

Tokom razgovora Pejovića sa ministrom za energetiku, mala i srednja preduzeća i preduzetništvo, Andrejem Dominikom Đerom, u fokusu je, kako se navodi, bio napredak Crne Gore u 15. poglavlju Energetika.

„Pejović je istakao da je energetika, uz turizam i poljoprivredu, prioritetna oblast nacionalnih razvojnih planova Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Iz MVPEI su naveli da je da je Pejović upoznao Đeru sa strateškim dokumentima iz te oblasti i istakao je da je u pravcu otvaranja tog poglavlja Vlada pripremila detaljan akcioni plan za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s propisima EU koji se odnose na obavezne rezerve nafte ili naftnih derivata.

Pejović je, tokom dvodnevne posjete Bukureštu, razgovarao i sa predsjednicom Odbora za evropske poslove Doma poslanika, Anom Birčol, državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, Đorđem Ćambom, državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Danijelom Botanojuom i potredsjednikom Nacionalne uprave za zaštitu potrošača, Razvanom Adrijanom Floreskuom.

„Sagovornici Pejovića istakli su da uspjesi koje, shodno novom pristupu, Crna Gora postiže na evropskom putu predstavljaju značajan podsticaj za ostale zemlje zapadnog Balkana, kao i potvrdu nastavka politike proširenja bez zastoja.“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: