Iskustvo malih država značajno za Crnu Goru

„Zadovoljstvo je vidjeti napredak koji je Crna Gora ostvarila. Odgovoran i veoma posvećen odnos prema pregovaračkom procesu i obavezama koje iz njega proizilaze zaslužuju puno poštovanje i podršku“, kazao je Vela
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.03.2015. 11:15h

Crnoj Gori u procesu integracija u Evropsku uniju (EU) iskustvo malih država poput Kipra i Malte može biti od izuzetne pomoći, zaključeno je na sastanku ministra vanjskih poslova i evropskih integraciija Igora Lukšića sa kolegama sa Kipra i Malte, Joanisom Kasulidesom i Džordžom Velom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je Lukšić, tokom prvog dana zvanične posjete Kipru, razgovarao sa Kasulidisom i Velom o načinima prenošenja iskustva u kontekstu evropskog puta, ali i mogućnostima jačeg povezivanja tri države.

Kasulides je, kako se navodi, ukazao na ostvareni napredak Crne Gore i posvećenost crnogorskih institucija sprovođenju reformi u procesu integracije u EU koja "daje konkretne rezultate i podstiče konstantan napredak".

„Crna Gora predstavlja primjer uspješnog demokratskog razvoja i bezbjednosti u regionu sa izvjesnom evropskom perspektivom“, rekao je on.

Kasulides je kazao da Crna Gora može da računa na svu pomoć u prenošenju iskustva i znanja ali i tehničku, zasnovanu na dugogodišnjem članstvu u EU kao male države sa malom administracijom.

Vela je kazao da je zadovoljstvo vidjeti napredak Crne Gore.

„Zadovoljstvo je vidjeti napredak koji je Crna Gora ostvarila. Odgovoran i veoma posvećen odnos prema pregovaračkom procesu i obavezama koje iz njega proizilaze zaslužuju puno poštovanje i podršku“, kazao je Vela.

On je podsjetiio na podršku Malte crnogorskom evropskom putu od početka procesa.

Vela je ukazao na mogućnosti saradnje i obezbjeđivanja pomoći u različitim oblastima, naročito u kontekstu reforme javne uprave.

Lukšić je, kako je saopšteno, tokom sastanka kazao da Crna Gora cijeni konkretnu pomoć Kipra i Malte.

On je podsjetio sagovornike na aktuelni momenat u procesu pristupanja EU, ističući da Crna Gora odlučno i posvećeno nastavlja da ispunjava obaveze sa evropske agende.

Prema njegovim riječima, male države treba jedna drugoj da pomažu.

„U dosadašnjem periodu smo ostvarili veoma dobre rezultate u procesu pregovora, svjesni smo izazova koji slijede i dočekujemo ih fokusirani na što uspješnije sprovođenje reformi u svim oblastima, naročito vladavini prava, ekonomskom upravljanju i jačanju administrativnih kapaciteta“, rekao je Lukšić.

Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju MVPEI, razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama u globalnom kontekstu kao i kretanjima regiona i značaju saradnje među zemljama Zapadnog Balkana.

Lukšić je, kako se navodi, podsjetio na prioritete u sprovođenju regionalnih inicijativa i važnost zajedničkog rada na jačanju infrastrukturne povezanosti kao preduslova bržeg ekonomskog razvoja.

Bonus video: