Tužilaštvo zaobišlo Vladu da se ne bi ponovio Telekom

Da postupak ne bi trajao godinama kao u slučaju “Telekoma” VDT iskoristio Evropsku konvenciju Savjeta Evrope
34 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2015. 06:19h

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović je uputila zamolnicu Švajcarskoj za pružanje pravne pomoći u istrazi tajnog računa porodice Marović u filijali banke HSBC, na kome je prije sedam godina bilo 3,8 miliona dolara.

Tužiteljka je pomoć tražila prema Evropskoj konvenciji o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Upućivanju zamolnice prethodilo je tužilačko prikupljanje podataka od više nadležnih organa, objavljeno je na sajtu VDT-a. Potpredsjednik Vlade Duško Marković rekao je prije dva dana da Ministarstvo pravde nije dobilo zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Prema informacijama “Vijesti”, tužilaštvo je zaobišlo Ministarstvo pravde kako postupak ne bi trajao godinama, kao u slučaju istrage korupcije prilikom privatizacije “Telekoma”.

Evropsku konvenciju o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima donio je Savjet Evrope, a ona omogućava saradnju u krivičnim stvarima zemljama koje su njegove članice.

Advokat Vladan Bojić, koja zastupa porodicu Marović, saopštio je juče da niko od njih nema tajne ili javne račune u švajcarskoj banci, izražavajući nadu da će međunarodna pravna pomoć potvrditi „vjerodostojno činjenično stanje“.

Bojić je u saopštenju naveo da je „advokatska kancelarija Justicija ostvarila neposredan i lični kontakt u HSBC banci u Ženevi, gdje je nepobitno ustanovljeno da ni Đorđina Marović, niti njen suprug, ali ni bilo koji drugi član te porodice, apsolutno nema u HSBC banci nikakve tajne, skrivene ili javne, neskrivene račune.“

MANS i OCCRP objavili su da je Marovićeva supruga u HSBC imala 3,8 miliona dolara 2006. i 2007. Na faksimilu računa se vidi da je otvoren februara 1998, kao i da su pristup imali Svetozar i sin Miloš Marović. U tekstu nije pisalo da Marovići sada imaju taj novac.

Bojić je izrazio nadu da će se nakon informacija putem međunarodne pomoći „zaustaviti medijska tiraniju i omogućiti elementarna zaštita legitimnih, zakonom i konvencijskim pravom - zajemčenih prava i interesa“, njegovih klijenata.

Kuća kupljena od kredita i istupanja iz MONINVEST-a

Vladan Bojić je demantovao i da je sporan novac, odnosno više od pola miliona eura, koliko su Marovići uložili u kupovinu i izgradnju kuće u Budvi. MANS je ranije saopštio da je porodica Marović u izgradnju novog objekta uložila najmanje pola miliona eura koje nisu prijavili Komisiji za sprečavanje sukoba interesa.

„Novac za kupovinu kuće u Budvi je prihodovan po osnovu prodajne cijene iz ugovora o prodaji 30.1.2012. dijela porodične imovine Marovića od 239.997,50 evra, ostatak cijene i izgradnja se finansira iz uredno i zakonomjerno prijavljenih novčanih sredstava od 200.000 evra Komisiji za sprečavanje konflikta interesa, tačnije, Ugovora o prenosu udjela i istupanju člana iz MONINVEST-a i iz ugovora o kreditu Prve banke od 85.000 evra“, objasnio je advokat.

Bonus video: