Pejanović Đurišić krajem marta u posjeti SAD

Kako se precizira, tokom posjete, Pejanović Đurišić će naglasiti da su ukupni odnosi sa SAD-o, kao strateškim partnerom izuzetno dobri, što se posebno odnosi na saradnju u oblasti odbrane
95 pregleda 0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Zoran Đurić
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.03.2015. 14:48h

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić boraviće od 23. do 27. marta u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će učestvovati u šestim bilateralnim konsultacijama u oblasti odbrane u Pentagonu i razgovarati sa predstavnicima Senata, Kongresa i Stejt Departmenta.

"Pejanović Đurišić će održati predavanje o evroatlantskim integracijama Crne Gore u procesu intenziviranog i fokusiranog dijaloga", kaže se u Platformi.

Pojašnjava se da su bilateralne odbrambene konsultacije najviši nivo političko-vojnih konsultacija u oblasti odbrane izmedu Crne Gore i SAD-a, a da se održavaju načelno jednom u 18 mjeseci.

"Cilj konsultacija je da se izvrši analiza sveukupne saradnje na polju odbrane u predhodnom periodu, da se definisu prioriteti saradnje na strateškom nivou za naredni period", navodi se u Platformi.

Kako se precizira, tokom posjete, Pejanović Đurišić će naglasiti da su ukupni odnosi sa SAD-o, kao strateškim partnerom izuzetno dobri, što se posebno odnosi na saradnju u oblasti odbrane.

"Saradnja sa SAD dodatno je osnažena od septembra 2013. godine kada je u Ministarstvu odbrane počeo sa radom američki savjetnik za logistiku koji je iskustvima doprinio uspostavljanju funkcionalnog i efikasnog sistema logističke podrške jedinicama Vojske Crne Gore, a od septembra ove godine sa radom će početi savjetnik u oblasti ljudskih resursa", kaže se u Platformi.

Kako se navodi, Pejanović Đurišić će istaći značaj podrške SAD-a od uspostavljanja sistema odbrane u Crnoj Gori, kao i na putu evoatlantskih integracija.

"Posebno će naglasiti pomoć SAD u procesu implementacije Strategijskog pregleda odbrane, uspostavljanju Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove, unaprijeđenju sigurnosti na moru, kao i modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore", navodi se u Platformi.

Pejanović Đurišić će, kako se pojašnjava, informisati sagovornike o rezultatima Crne Gore u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, sprovođenju ukupnih reformi i mjerama na unutrašnjem planu kako bi adekvatno odgovorila na bezbjednosne izazove.

"Ona će prenijeti nedvosmislenu poruku da se jedino integracijama u evropske i evroatlantstke strukture mogu dugoročno osigurati mir i stabilnost na Balkanu. U tom kontekstu, ministarka će u svojim izlaganjima naglasiti da NATO članstvo predstavlja spoljnopolitički prioritet Crne Gore i da je Vlada, intenzivnim aktivnostima, posvećena ovom cilju", precizira se u dokumentu.

Pejanović Đurišić će podsjetiti da je u oktobru prošle godine u Briselu predstavljen Peti godišnji nacionalni program (ANP), koji su zemlje članice NATO ocijenile kao kvalitetan i sa jasno istaknutim prioritetima za nastavak reformskih procesa.

"U tom kontekstu, ministarka će naglasiti posvećenost Crne Gore da nastavi sa sprovođenjem reformi u predstojećem periodu intenziviranih i fokusiranih razgovora, kako bi u potpunosti bila spremna za pozivnicu za NATO krajem ove godine", navodi se u Platformi.

Ministarska će, kako se navodi, apostrofirati posvećenost Ministarstva i Vojske daljoj implementaciji Strategijskog pregleda odbrane, uspostavljanju i razvoju sistema upravljanja ljudskim resursima, odrzivosti budzeta, modernizaciji i opremanju, i daljoj izgradnji kapaciteta i sposobnosti Vojske u cilju dostizanja pune interoperabilnosti.

"Ona će upoznati sagovornike o učesću u međunarodnim misijama i operacijama, kao i sa spremnosću da nastavimo da doprinosimo globalnom miru i stabilnosti u skladu sa našim kapacitetima", kaže se u dokumentu.

Pejanović Đurišić će informisati da je, osim članstva u NATO i EU, regionalna saradnja još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

"Naglasiće i spremnost Crne Gore da podrži svaku inicijativu da se sva otvorena pitanja između susjeda rješavaju na demokratski način, uz puno poštovanje ljudskih prava i sloboda, i u saradnji sa svim partnerima sa kojima dijelimo zajedničke vrijednosti", navodi se u Platformi.

U delegaciji, koju predvodi Pejanović Đurišić, biće i ambasador u Vašingtonu Srđan Darmanović, savjetnik ministra za vojna pitanja Rajko Pešić, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju Saša Jovanović, izaslanik odbrane u Vašingtonu Velibor Bakrač, štabni oficir za međunarodne operacije podrške miru u Odjeljenju za operacije i obuku Aleksandar Pantović, savjetnica u Ambasadi u Vašingtonu Dubravka Lalović.

Troškove puta i boravka u SAD-u platiće Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Bonus video: